1

Téma: Nový firmware a 485 problém

Na macru a  firmwaru z roku 2012 jsem používal Papouchům 485 modul s 16 výstupy. Dnes jsem dal nový firmware - 180417 a modul přestal poslouchat.

program:

//**************vynulování 485 výstupů
serial_set(9600, 8, 1, 0); // 9600bps 8n1- nastav seriovou linku
serial_text_out('*B$OS1L', 0x0D);
wait (300);
serial_text_out('*B$OS2L', 0x0D);
wait (300);

a potom jen 
if (ram[173]==0)
{
serial_text_out('*B$OS4H', 0x0D);
wait (300);
ram[173]=1;
}
}
else
{
serial_text_out('*B$OS4L', 0x0D);
ram[173]=0;
wait (300);
}
}

Co se přihodilo v novém firmwaru? Rád bych dal nový firmware do všech SDS co mám, ale mám obavy. U tohoto macra při pokusu o nahrání starého firmwaru nefunguje user.htm, který tam byl 5 let....

Poraďte, díky.

2

Re: Nový firmware a 485 problém

Funkce 'serial_text_out()' se ve firmware chová úplně stejně jako funkce 'echo()'.
Jednu krátkou dobu tam byla chyba, která byla obratem opravena - nejspíše jste zrovna měl ten starý chybný FW.

Správně se má (pro zápis na sériový port) využít funkce serial_write() - viz příklady na http://wiki.merenienergie.cz/index.php/Sdsc_sysf

Zkuste udělat vzorový program který používá funkci serial_write().

Mimochodem, v SDS-C je příkaz 'else' poměrně omezený - nikdy neuměl pracovat s bloky kódu - tj. { a }.
Jste si jistý tím kódem co jste zde poslal?

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Díky Adame.

Serial_text_out() jsem používal od roku cca 2012 až do dneška na nějakým neurčeným firmwaru. Dnes na 180417 nefungoval, poté jsem dal 280316 a jede vše naprosto v pořádku. To znamená, že na to zas 5 let namáknu :-).

else
Jistý si nejsem ničím, nejsem programátor, ale amatér. Pravda, je že podobných bloků v programu mám asi 10, použitých pro ovládání topení a vesle topím od 2012. Matně si ale pamatuji, že nějaké problémy při kompilaci byly...
Else tedy v bloku raději ne? Mám to ve všech cca 15 SDS, které jsem u vás koupil...mám to předělat?

podlaha_obyvak_zapnout
{
if (((( (((( (sys[8] == (ram[109]-83)) || (sys[8] == (ram[110]-82) || (sys[8] == (ram[111]-78)) || (sys[8] == (ram[112]-77)) || (sys[8]) == (ram[113]-100)) || (sys[8] == (ram[114]-99))  || (sys[8] == (ram[115]-98)) || (sys[8] == (ram[116]-97))  ))))  ))))
{
if (ram[171]==0)
{
serial_text_out('*B$OS2H', 0x0D);
wait (300);
ram[171]=1;
}
}
else
{
serial_text_out('*B$OS2L', 0x0D);
ram[171]=0;
wait (300);
}
}

4

Včera jsem si po delší době aktualizoval firmware. Zařízení píše, že mám aktuální verzi, ale po aktualizaci mi přestalo fungovat zařízení do, kterého posílám po RS485 data pomocí serial_text_ out .Následně jsem se na fóru dočetl, že bych měl používat serial: write. (- vyzkouším dnes) ale že tato chyba již byla odstraněna  a zústává zachována zpštná kompaktibilita příkazů.
Jak to tedy je s serial_text_out?

5

Platí to co je na WIKI.

Chyba byla dočasně na mojí straně, kdy se chování funkcí změnilo (z původního správného, na chvíli nesprávné, a to se pak napravilo zpět). Došlo k tomu souhrou nových požadavků od uživatelů které se kryly - ale přišlo se na to, a spravilo se to.
Chování tedy teď (v aktuálním FW atd.) odpovídá tomu, co je na wiki a jak to bylo původně myšleno.
Funkcí co pracují se sériovou linkou je více, takže každý si vybere tu "svoji" která mu vyhovuje.

Wiki = http://wiki.merenienergie.cz/index.php/Sdsc_sysf

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

6

Ano příkaz serial write funguje, jen mi připadá strašně těžkopádné plnit jednotlivá textová pole a pak teprve vše odeslat. Zápis na řádku v serial text out byl jednodušší a přehlednější. Nejde serial write také vyplnit jednodušším způsobem?