1 Naposledy upravil: vssbrno (2022-01-06 19:04:09)

Téma: Použití SDS k přesměrování přebytků FVE do bojleru a wallboxů

Ahoj všichni.

Doufám, že chlubit se budu moci až za pár měsíců, zatím spíše jen tápu a potřeboval bych nasměrovat.

Předesílám, že mám zkušenost s programováním Arduina i jednočipů I8048, apod.

Chci použít SDS k smart řízení spotřebičů v kombinaci s hybridní FVE. Moje představa je z hybridního střídači FVE vyčítat po 485 přes Modbus z registrů hodnoty volných přebytků na fázích a podle nich směrovat EE do bojleru nebo wallboxů k nabíjení elektroauta. Pomocí webu  generovaného SDS chci umožnit uživateli celému systemu nastavovat jeho chování.

Jako SDS uvažuji s MICRO ST a pro více řízených zařízení MACRO ST, které má 4 PWM výstupy, kterými budu spojitě řídit budto analogové vstupy SSR nebo wallboxů.

Mám pár základních otázek:
- Jakým způsobem lze po 485 Modbusu vyčítat data ze střídače?
485 mi příjde rychlejší a odolnější než modbus přes TCP/IP.
- Jaký editor pro zápis zdrojového kodu použít?

Těch otázek je podstatně více, ale předpokládám, že najdu odpovědi na ně ze vzorových příkladů zdrojových kodů zde uvedených.

Díky za jakoukoliv případnou radu nebo poznámku, která mě přiblíží k cíli.

2

Re: Použití SDS k přesměrování přebytků FVE do bojleru a wallboxů

Záleží na střídači, co výrobce (a kolikrát i co jiný typ) to jiný protokol. Nejčastěji MODBUS-RTU přes 485, pěkný popis viz např. online manuály pro Victron.

Program v SDS-C (respekite FULL-C pro jiné SDS) se píše v dodávaném editoru - aplikaci, viz https://wiki.merenienergie.cz/subdom/wiki/index.php?title=Firmware (hned nahoře ke stažení - SDSC.exe)

Pokud má být program hodně složitý, doporučím ale FULL-C místo SDS-C, to znamená, zařízení typu SDS-BIG.

Začněte postupně. Jak se říka, "nejdřív rozblikat LEDku" - tedy nejdřív vůbec nějaký základní jednoduchý program napsat a na SDS spustit.

Takovouto funkcionalitu, o které píšete, si už pár uživatelů s SDS zprovoznilo, ale nikdo to zadím nedal úplně otevřeně dalším k dispozici. Třeba budete první a ostatní vás ocení.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Jde o střídače Growatt a Solax G4, Growatt má modbus RTU protokol, Solax ještě nevím.

Ještě pár dotazů:

S jakou přesností(na kolik bitů) fungují A/D vstupy?

Zatím jsem se dostal na web mého SDS Micro ST. Nastavování parametrů na webu např. definice S0 vstupů lze dělat i automatizovaně z programu nebo je nutno to vždy naklapat pro každé další SDS přes web?

Pod jakou adresou se pak dostanu na web, který si v SDS vytvořím?

Kde najdu nástroj na tvorbu webu UserWeb projekt?

Kolik řádků SDS-C se zhruba vleze do paměti SDS Micro ST?

4

Všechno je na wiki.merenienergie.cz , tam to najdete. A pokud ne, tak dejte vědět, poradíme, doplníme.

vssbrno napsal:

S jakou přesností(na kolik bitů) fungují A/D vstupy?

https://wiki.merenienergie.cz/subdom/wi … _kalibrace
Pozn. nejmenší přesnost mají SDS řady LM (10bit), pak vše v řadě ST a BIG (12bit).
Jinak specificky největší přesnost má SDS BIG 512 (16bit) (tzn. i STSW 512, SMALL 512 a MBGW 512).
Všechny nižší pak jak jsem psal.

vssbrno napsal:

Nastavování parametrů na webu např. definice S0 vstupů lze dělat i automatizovaně z programu nebo je nutno to vždy naklapat pro každé další SDS přes web?

Něco ano, něco ne - viz seznam sys[] do kterých lze zapsat.
https://wiki.merenienergie.cz/subdom/wi … _sdsc_sysp

vssbrno napsal:

Pod jakou adresou se pak dostanu na web, který si v SDS vytvořím?

Stejnou IP jaké ma SDS, a dále závisí na nastavení projektu. Lze to nastavit že user webpage se uživateli dá ihned jako první stránka (namísto webové administrace SDS), nebo se tam lze dostat pod vámi určeným názvem stránky atd.
https://wiki.merenienergie.cz/subdom/wi … r_Web_Page

Kde najdu nástroj na tvorbu webu UserWeb projekt?
Stejná aplikace jako pro psaní a překlad SDS-C programu.
https://wiki.merenienergie.cz/subdom/wi … e=Firmware

vssbrno napsal:

Kolik řádků SDS-C se zhruba vleze do paměti SDS Micro ST?

Výsledný přeložený program se musí (platí pro SDS 1. řady ST) vejít do 64kB, což je jediné "omezení".
Kolik řádků zdrojového kódu programu takovou velikost po překladu udělá, je na vás, jakým způsobem programujete.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

5

adamn napsal:

Všechno je na wiki.merenienergie.cz , tam to najdete. A pokud ne, tak dejte vědět, poradíme, doplníme.

Kolik řádků zdrojového kódu programu takovou velikost po překladu udělá, je na vás, jakým způsobem programujete.

Díky za odpovědi.

Hledám ještě nějaký vzorový příklad pro komunikaci po Modbus RTU.Můžete mě nasměrovat kde najdu?

Jsou vstupy SDS nějak ošetřeny na napětové špičky(vzniklé např.indukcí při souběhu se silovými kabely)?

6

Souběh by podle norem neměl nastat, ale když už, tak je potřeba to adekvátně řešit (např. srážecím rezistorem).
Vstupy jsou ošetřeny tak, že pokud jsou správně zapojeny (viz komentář k S0 vstupům, jak správně zapojit celý obvod - což platí obecně), tak jsou odolné na indukované rušení (aktivují se až od určitého skutečně protékajícího proudu).
Přepěťová ochrana se musí integrovat externě, vhodným nízkonapěťovým DC svodičem - jde o to, že svedený poruchový proud je potřeba správně odvést PE vodičem - to lze realizovat právě vhodným předřazeným svodičem dle pravidel a norem pro umísťování svodičů.

Příklad pro MODBUS RTU - napište prosím na maly(at)merenienergie.cz je lepší si to nechat poslat mailem