1 Naposledy upravil: nesvara (2022-06-29 12:41:33)

Téma: Nefunkční některé části SDS BIG po přepětí v síti

Zdravím a mám po delší době jeden problém s SDS BIG.

Po té, co došlo k přepěťové špičce v elektroinstalaci vlivem blízkého úderu blesku a výpadku hlavního jističe domu díky zkratu na jednom ze zdrojů pro kamery, a opětovném uvedení elektroinstalace pod napětí, SDS BIG naběhlo.

Ovšem některé jeho části nejsou funkční. Nejsou funkční obě větve OneWire a nejde komunikace RS485 MODBUS. Dále nefunguje jeden ze dvou použitých vstupů pro měření vlhkosti.

Dá se z těchto informací zjistit v jaké části SDS je problém, popř. jaký provést test pro identifikaci poškozené části?

Děkuji

Josef Nešvara

2

Re: Nefunkční některé části SDS BIG po přepětí v síti

Ideálně samozřejmě celé vyměnit, nicméně všechny tyto vstupy jsou ošetřeny přepěťovou ochranou - dané součástky bude potřeba odpájet (typicky se přepětím zkratují a tím ochrání to co je za nimi, tedy např. procesor nebo jiné chipy) a osadit nové.
Také je potřeba zkontrolovat všechna jiskřiště (u jednotlivých konektorů), jestli v nich byl průraz a jestli nezůstali zkratované.

Čidla - jaké to jsou, onewire čidla vlhkosti nebo analogové čidla vlhkosti ?
Obojí opět má základní ochranné prvky, které by měli ochránit elektroniku samotnou.
Otázkou je ale jak silný byl úder blesku, respektive indikované napětí do propojovacích vodičů a do elektroniky samotné.
Je možné že přepěťové ochrany zafungovaly, ale nemusely stačit.
Těžko na dálku říct.

Vzhledem k množství součástek mi přijde efektivnější celé zařízení vyměnit, než to zkoumat součástku po součástce.
Prověřte: D1 F1 C1 C2 FB8 D2 F2 FB5 FB3 FB1 R1 D18 C17 D26 D27 R57 R59 TR1 TR2 R64 R66 R65 IC8 IC6 IC7
Analogové vstupy: IC4 IC5 D19 D20 D21 D22 D23 D24 D25 R42 R43 R44 R45 R49 R50 R51 R54 C18 C19 C20 C21 C22 C23 C26

To zdaleka samozřejmě nejsou všechny součástky v SDS BIG, ale jsou to ty, které jsou přímo vystaveny vstupním svorkám, respektive starají se o přepěťovou ochranu.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Děkuji za vyčerpávající odpověď.

Pokud něco rozchodím, ozvu se.

4

Tak dnes jsem se pokoušel znova načítat teplotní čidla. Mimo jiné jsem několikrát odpojoval vstupy, výstupy a napájení.
Výsledek je, že čidla teploty sice stále nefungují, ale rozchodila se MODBUS komunikace (takže funguje i PWM řízení) a senzor vlhkosti zapojený přes analogový vstup. Takže částečný úspěch.

5

Je možné získat konkrétní plánek zapojení SDS BIG, případně alespoň část, týkající se WIRE sběrnic? Když měřím napětí, je na pájecích svorkách pro wire sběrnice 5V. Pokud jsou čidla připojena jsou vidět i v menu BIG. Pokud je odpojím, zmizí i z menu.
Informace o teplotě však nefungují. Dá se z těchto informací usoudit na co se zaměřit, popř. co dál vyzkoušet?

6

Tak je vše trochu jinak. Koupil jsem nové SDS BIG a teplotní čidla opět nešlo načíst. Začal jsem tedy řešit jednotlivá čidla. A zjistil jsem, že problém je v nich. Na sběrnici A je 6 čidel. Vadné byli z to dvě. Pro identifikaci těchto čidel stačilo odpojit datový vodič a vše začalo fungovat (mám datový vodič zapojený částečně sériově i pararelně). U jednoho z vadných čidel jsem zjistil, že je znatelně teplé.
Problém tedy nebyl v samotném SDS BIG, ale v čidlech. Nyní musím identifikovat ty vadné ze 14ti kusů na sběrnici B.

Josef Nešvara

7

Zapojení 1-W na BIG je klasické "katalogové" DS2482 a přepětová ochrana, EMC, a ochrana napájení (polyfuse).

Nicméně jak čtu, tak to byly nakonec čidla - může se stát, přeci jen jsou to také jen kousky silikonu, které mají "absolute rating" také daný...

Doporučím místo samotných teplotních čidel použít moduly SDS-1W-RH, které měří jak teplotu, tak vlhkost, a mají každý osazený přepěťovou ochranu.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !