1

Téma: Výpočet topného faktoru

Rád bych si vytvořil měření COP u tep. čerpadla, jenže nemohu přijít na to, jak získat hodnotu aktuálního průtoku a příkonu.
Načtu teploty, vidím počítadlo celkové spotřeby a vodoměru. Předpokládám, že aktuální hodnoty se nějak počítají.
Popostrčíte mne trochu?

Je to u MicroST

2

Re: Výpočet topného faktoru

Hodnoty k dispozici jsou na příslušných sys[] položkách, viz seznam.

Pro výpočet průtoku je vhodné použít vodoměr s dostatečným počtem impulsů na litr, ať se dá dosáhnou vhodné přesnosti údajů, které pak budou vstupovat.

Obecně vhodnejší bude nahradit vodoměr přímo kalibrovaným kalorimetrem, buď s výstupem na S0, nebo RS485. Toto už zde řada jiných uživatelů SDS realizovala, je toho ve fóru docela dost, je to potřeba prohledat.

V případě použití vodoměru to také lze, ale je potřeba ještě měřit teploty na dvou bodech (v podstatě pomocí SDS replikace přímo funkce průtokového kalorimetru, který to také tak dělá). Ale jak píšu, pokud se nechcete drbat s kalibrací, je vhodnější k SDS připojit přímo kalorimetr, a v SDS jen dokočit výpočet COP.

Inspirujte se zde : https://www.nesvara.cz/topeni/
je zde využito SDS + kalorimetr B12 ,
detaily k zapojení na SDS např. zde https://www.nesvara.cz/topeni/dokumenty/2647_navod-k-obsluze-b12-vi_2.pdf

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Popsal jsem to trochu nepřesně.

Mám to vše zapojené, elektroměr do S0 1000imp/kWh, vodoměr jazýčkovým kontaktem taky do S0 1imp/1litr, snímače teploty mám DS18B20 v jímkách na vodním potrubí.
V SDS to vše vidím. Nastavil jsem portál měření, tam to také ukazuje, byť mi přijde, že trochu jinak, než bych chtěl (na nástěnce).
V proměnných SYS jsem našel v návodu 310 a 311 snímače 1wire, potom 493, 494 je elektro a vodoměr, ale celková hodnota. Ani v popisu jsem na wiki nenašel aktuální průtok a příkon.
Nějaké diskuze jsem pročetl, kde se řešil COP, ale třeba v jedné diskuzi už. soami má příkazy pro výpočet a přímo pro výpočet příkonu má vzorec 9000000/sys539. Nějak se zde nedokáži dopátrat, proč 9mil.
Teprve s tímto začínám, tak je to někdy španělská vesnice.

4

Všechno potřebné je zde:
https://wiki.merenienergie.cz/subdom/wiki/index.php?title=SDS-C:_sdsc_sysp#Prom.C4.9Bnn.C3.A9_pro_S0_impulsn.C3.AD_vstup

V podstatě je potřeba zpracovat sys[592] až sys[624] , a sys[625] až sys[657] - samozřejme vždy jen jeden index, právě podle toho který S0 vstup máte zapojený na ten který měřič.

Je to záměrně v těchto jednotkách (čas), protože jedině tak lze dosáhnout univerzálnosti - přepočet na jiné fyzikální jednotky, si každý totiž chce udělat sám, a musí, protože má jiné typy měřidel (s jinými parametry a konstantami).

Je potřeba se zamyslet, jak se asi z dostupných informací, a parametrů měřidla, dá získat to jiné co je potřeba (např. průtok). To už nemá se SDS prakticky nic společného, protože všechny potřebné informace jsou od vás (kolik impulsů za sekundu dá vodoměr, kolika litrům za sekundu to odpovídá, atd. atd.). Přepočtový vzoreček z času mezi impulsy na např. průtok je pak potřeba sestavit, a eventuálně i kalibrací ověřit (a upravit).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !