1

Téma: Vyhladavanie 1Wire snimacov

Dobry den,
chcel by som sa spytat, ako vlastne funguje vyhladavanie senzorov DS18B20 v SDS-Macro.
Ide mi hlavne o poradie senzorov. Zda sa mi, ze SDS-Macro zobrazuje jednotlive DS18B20 v poradi podla nejakeho response time, ale potreboval by som to potvrdit. Zatial som mal cca 10 senzorov napichnutych v breadborde, takze vzdialenosti medzi nimi su minimalne. Stalo sa mi vsak, ze som pripojil prvy senzor, dal vyhladat, poznacil HW ID, pripojil druhy senzor, dal vyhladat, poznacil HW ID = zobrazenie v SDS bolo druhy senzor bol na 1. pozicii, prvy senzor na 2. pozicii.
Ked som vsak pridal za 2 existuje 3 DS18B20, dal vyhladat senzory, tak sa zobrazil medzi dvomi existujucimi.
Je teda mozne, ze ten treti DS18B20 ma rychlejsiu odozvu a preto sa zobrazi na druhom mieste?

SDS Macro LCD 485 hw SoC-ARM REV1 100Mbit DF5

2

Re: Vyhladavanie 1Wire snimacov

podstatné je, že se pracuje na vytvoření pevného seznamu s možností "zablokování" jedotlivých pozicí aby to nefungovalo tak jak píšete...

3

jo jo pracuje

v seznamu budou checkboxy které umožní "zamknutí" čidla, takže při rescanu nedojde k jeho přepsání a tím pádem si udrží pozici, rom-code i název.

už aby to bylo

vaanja napsal:

chcel by som sa spytat, ako vlastne funguje vyhladavanie senzorov DS18B20
...
Ked som vsak pridal za 2 existuje 3 DS18B20, dal vyhladat senzory, tak sa zobrazil medzi dvomi existujucimi.
Je teda mozne, ze ten treti DS18B20 ma rychlejsiu odozvu a preto sa zobrazi na druhom mieste?

Při rescanu se senzory třídí podle ROM code. Takže když se pak ten třetí objevil mezi těmi původními, jeho ROM code musel mít "větší hodnotu" než ten první, ale zase "menší hodnotu" než ten druhý. Bližší detaily viz popis 1-Wire sběrnice, není to cokoliv co by jsme sami vymysleli.

Do nového firmware chystáme možnost dočasně ručně zamknout vybrané pozice, a ty si udrží ROM code i pře rescanu. To zcela vyřeší tuto záležitost.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

4

Zkušenost se zamknutím pozice 1-W.
Popis instalce : Makro  FW ze dne 12.3.2012, 10x DS18B20 rozmístěných v mistnostech domu, propojeno kabelem SYKFY2x2x0,5.
Po prvotní instalaci dvě čidla vykazovala velký rozptyl v měření teploty, čidlo v obýváku bylo nepřesné o cca 2°C, venkovní čidlo ukazovalo nahodně mezi -30 a plus 90°C.
Nejprve došlo k výměně čidla v obýváku. Ostatní obsazené pozice jsem zamknul, znovu naskenoval sběrnici. Po naskenování vše OK, nové čidlo v obýváku bylo na nezamčené pozici, taže vše OK. Potom jsem postup opakoval i pro venkovní čidlo. Po připojení venkovního čidla a naskenování sběrnice nebylo nalezeno ani jedno čidlo. Fajn. Rescan. Zase nic! Vypnutí makra od zdroje. Po zapnutí jsou aktivní všecha čidla, vyjma venkovního. Odpojení všech čidel a rescan. Nejsou nalezena žádná čidla - to je správně protože jsem je odpojil. Pro jistotu se odhlásím a znovu vypnu napájení. Připojím čidla, zapnu Makro. Hele jsou zpět ve správném pořadí i bez naskenování, jen to venkovní tam není. Takže dám naskenovat, a opět jsem bez čidel.

Tuto frustrující hodinu jsem zakončil vrácením původního venkovního čidla, doplněného o 10uF elyt mezi pin 1 a 3.
Žádné další skenování jsem nedělal. Venkovní čidlo je na své pozici a měří přesně a já se modlím, aby zákazník nechtěl rozšířit systém o další čidla teploty.

5

Rozhodli jsme se to řešit zcela jinak. Vytvořil jsem si testovací konektor a všechny Dalasy jsem postupně načetl a zpsal si jejich ID (něco jako mac adresa). Následně jsem si zhotovil kabelový svazek a u každého čidla mám popisek s ID čidla. Následně dojde k jejich umístění a zápis do schématu kde dané čidlo je. Pak už se jen přiřadí v monitoringu a to dle jeho ID a ne podle toho v jaké pořadí ho SDS najde.

Jedna větev obsahuje u mne 9čidel, kabeláž jsem zpracoval dle MIL standartu, který používám při stavbě kabeláží pro závodní vozy. Tedy stíněný 3wire kabel, zataženo smršťovačkou a označeno popiskami.

Co jsem spíš zkoumal jsou odchylky měření jednotlivých čidel 22,31 až 22,81 , tedy odchylka 0,5°C na stejném místě ve stejnou dobu. To však zcela odpovídá uváděné přesnosti dle techdocu.

Tedy zatím vše dle předpokladů.

6

Ta odchylka může být ve skutečnosti ještě menší, protože neměříte vůči přesnému etalonu ale čidlu se stejnou třídou přesnosti jako porovnávané čidlo..

7

Výrobce uvádí v rozsahu teplot -10 až +85°C přesnost +-0,5°C tedy maximální odchylka mezi teploměry by neměla překročit 1°C (když jedno maximálně podměřuje a jedno maximálně přeměřuje).

Tedy ano, je pravděpodobné, že jsou všechna čidla přesnější než výrobce udává.

Jako hlavní výhodu tohoto způsobu měření teploty vidím v tom, že délka kabelu neovlivňuje naměřenou hodnotu jako tomu je u odporových teploměrů a to je pro mne asi to nejzajímavější.