1 Naposledy upravil: milan.simunek (2014-02-19 08:59:13)

Téma: Kalorimetr

Uživatel bude mít k disposici měřič energie Siemens UH50-A21 a impulsní výstup z volitelného vestavného modulu bychom chtěli použít pro vizualizaci s SDS (bez skriptování na straně serveru, čistě přes IP/S0.htm). Impulsní číslo modulu je ovšem 1 MJ/impuls, tedy co impuls to cca 277,777 Wh. Zkoušel jsem cvičně nastavení SO vstupu na SDS, ale nedaří se mi - když zadám uvedené impulsní číslo, je špatně přepočet okamžitého výkonu a naopak to nelze vůbec, protože SDS zřejmě neschroupne desetinnou konstantu. Nemáte někdo nějaký nápad, jak na to?

Otázka/námět pro adminy: pro tepelnou energii by pomohl by řádek pro nastavení přepočtové konstanty pro výpočet aktuálního výkonu, definice jednotek to v současném provedení trochu komplikují. Napadá mne přidat třeba čitatel + jmenovatel přepočtu (tedy např. 1[MJ]/3600[s]) - i kdyby se pro výpočet aktuálního výkonu vzal jen celočíselný výsledek dělení a desetiny se zahodily, asi by to každému stačilo (Celkem v MJ; okamžitý výkon v kW)...

Ddit 19.2./7:58:
Teď jsem si uvědomil, že je výše uvedený příklad blbost, pomotal jsem fyz.rozměry (J=W/s, takže pro výkon lze dělit rovnou načtené Jouly intervalem mezi impulsy), nicméně asi je pochopitelné, co jsem měl na mysli co se nastavení SO vstupů týče. Díky za pochopení.

2

Re: Kalorimetr

A jak daleko od sebe ty impulzy mohou být? Je to v řádech desetin sek, sek, min?

Zkoušel jste si pomoct pomocí zadání ImpKonstanty +a+ MTD ? Tím by to šlo pěkně řešit.

3 Naposledy upravil: milan.simunek (2014-02-20 09:44:03)

Re: Kalorimetr

Ve standardním nastavení je délka trvání periody > 200 ms, délka trvání impulsu 100 ms vodivý (zapojení open collector, viz strana č.6 např.zde).  Byla to jen myšlenka, může na to narazit i někdo jiný a pokud to není problém dodělat, může to být k užitku.

Vyřešil jsem to přes user.htm a ajax, takže uživatel je OK. V souvislosti s tím se chci zeptat, zda má být v sys[592] uložena časová vzdálenost mezi dvěma impulsy celou dobu, tedy stejné číslo až do kmitu dalšího pulzu (jak bych čekal), nebo se může hodnota měnit. Díky tomu ajaxu jsem si všiml, že dejme tomu 3/4 času mezi kmity byla hodnota konstantní, ale poté pojednou začala narůstat, přestože podle mne ještě neproběhl impuls (vycházím jen z pozorování přes IP/s0.xml a z ajaxového zobrazení, kdy se hodnota v sys[592] zvyšovala, přestože se neměnila hodnota impulsů). Obešel jsem to voláním výpočtu výkonu jen při změně počtu impulsů.
Spekulace: není možné, že pokud je časový interval mezi dalšími dvěma impulsy stejný, nebo kratší, než ten předchozí (uložený v sys[592]), tak se nic neděje a uložena/zobrazena je stále stejná hodnota až do dalšího přepsání při impulsu, ale pokud se časový interval mezi dalšími dvěma impulsy zvyšuje (v mém případě se snižoval předávaný tepelný výkon), tak začne hodnota počítadla narůstat?

4

Re: Kalorimetr

Mám dotaz k možnosti připojení kalorimetru k modulu SDS pomocí sběrnice M-BUS.
Řešil to už někdo z Vás ?

5

Re: Kalorimetr

M-BUS je datová sběrnice, a SDS ji přímo nepodporují (stav Q1 2017) (budoucí verze budou M-BUS podporovat, ale je stále v testování) - pro teď, použijte externí převodník mezi M-BUS a sériovou linkou (RS232 apod.) a tak to k SDS připojíte.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

6

Re: Kalorimetr

Nastal nějaký posun v podpoře M-BUS sběrnice? Určitě bych uvítal přímou podporu komunikace v SDS, než to řešit pomocí převodníku.

adamn napsal:

M-BUS je datová sběrnice, a SDS ji přímo nepodporují (stav Q1 2017) (budoucí verze budou M-BUS podporovat, ale je stále v testování) - pro teď, použijte externí převodník mezi M-BUS a sériovou linkou (RS232 apod.) a tak to k SDS připojíte.

7

Re: Kalorimetr

Zatím bez posunu. Nejprve potřebuji vydat SDS MINI, pak tam jsou nějaké OEM zakázky . . . je toho hodně, než se dostane na wishlist. Ale je to dobře, znamená to že SDS je živý projekt který je využíván, takže tady ještě kolem nás hodně dlouho bude.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !