1

Téma: vyznam hodnot v grafech

mozna jsem nekde prehlidl nejaky popis grafu,ale dost mi chybi graf s prumernym vykonem za posledni hod, den ,zkratka nejake obdobi aby bylo videt rozlozeni spotreby v danem dni,nejen podle aktualniho odbery v jednotlivych 1/4 hodinach.

chvili jsem si myslel ze graf CS diferencialni muze byt neco na tohle tema,ale neni;je to asi jen graf celkove spotreby  nasobeny poctem vzorku v hodine (coz funguje kdyz jsou vzorky shodne,jinak ne)

taky mi prijde nefunkcni polozka soucet celkem na nastence u Sumy celkove spotreby , je tam stale nula i po mesici...

Honza

2

Re: vyznam hodnot v grafech

Prosím kontaktujte vývojáře portálu - je zde na fóru přihlášen jako uživatel J@M.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3 Naposledy upravil: honzaM (2016-01-01 23:00:55)

Ahoj,

Adminovi J&M jsem psal,ale rád bych znal i názor ostatnich uzivatelu.

Prosim berte nasledujici pouze z pohledu techniky.

Grafy na e-portále jsou nejake divné,tyka se to tedy pro me duležitých grafu v založce Spotřeba.
Ostatní grafy (teplota) ukazuji asi co maji -co od nich čekám ja.

Protože NIKDE jsem nenašel popis co tim kterým grafem autor myslel,zkusim se nad tim zamyslet ja a občas s dovolenim navrhnout řešení.

Graf Aktuální Výkon

tento graf  ukazuje aktualní odběr/výkon v okamžiku odečtu (u mne á 15 min),
tedy zaleží do jakeho odběru se odečet trefí,takový odběr mam v grafu.
Že to moc neodpovídá realitě je asi jasné.(u mne se odběr razantně mění i v rámci 10 min - elektrokotel)
Do tohoto grafu se pravděpodobně používá proměnná z SDS ,která zobrazuje aktuální výkon.
Tabulka k tomuto grafu obsahuje i min,max a průměrnou hodnotu - což je fajn.

Řešením (pro mě určitě) by bylo udělat graf AktuálníVýkonMěřícíInterval kde by se aplikoval odebraný
příkon v celém měřícím intervalu (u mne 15min,jinak v zásadě libovolně).Ta to hodnota je shodná s odebraným
množstvím energie za měřící interval - jen jednotky jsou kW.
tento graf - resp. souhrn nebo detail  by bylo vhodné doplnit o min.max a průměr hodnotu

Graf  CelkováSpotřeba

Tento graf je v pořádku , zobrazuje přírustek odebraného množství v měřícím intervalu - kWh
tento graf - resp. souhrn nebo detail  by bylo vhodné doplnit o min,max a průměrnou hodnotu
(shodně jako to má Aktuální výkon)

Graf Celková Spotřeba Diferenciální

Tento graf pravděpodobně má převádět hodnotu spotřeby (tj. přírustku hodnoty počítadla spotřeby)
na odběr za hod ? (vypadá to ze se hodnoty z grafu celkové spotřeby násobí počtem odečtú za hod)

edit 1.1.2016 - po oprave c-programu graf  i u me ukazuje spravne hodnoty.
tento graf - resp. souhrn nebo detail  by bylo vhodné doplnit o min,max a průměrnou hodnotu

Graf cena spotřeby a Stav počítadel je asi OK (osobně nepoužívám cenu spotřeby )

Osobně bych uvítal další statistické funkce typu odběr za poslední hodinu,den, srovnaní se včerejškem,lonskem apod.

Prošel jsen si par konkurenčních řešení a určitě se zdejší pojeti neztratí a má moji podporu
jen bych se přimlouval za nějaké rozumné pojetí portálu.
Není asi problemem si udelat své grafy a umistiti je někde na webu.Ale to zase popira logiku
,proč vytvařet další řešení.

Je škoda že na portale MĚŘENÍ ENERGIE je nejmeně vymazlenou funkcí měření energií ..

Honza

PS. udělat na wiki popis grafu by nebylo od věci..

4 Naposledy upravil: honzaM (2015-12-21 10:33:38)

jeste jsem prisel na jednu divnou vlastnost,respektive dusledek vypoctu na strane eportalu.

pri ztrate dat (napr. bezny vypadek na strane pripojeni,kdekoli cestou..) se v grafu zobrazi hodnota z cele doby vypadku, viz obrazek a treba modra linie ( vypadek mezi 02-03 hod)

userhtml

dalsi veci je ,pokud mam pouzitou externi stranku ,tak pri refresi tero stranky  me to odpoji od eportalu a zaroven na nem provede nejake defaultni nastaveni (potom mam zobrazen jiny tarif nez obvykle ,jiny typ grafu apod.) - neni to nic kritickeho a samozrejme se to da nastvit zpet behem chvile,ale prijde mi to divne...

Honza

PS. jestli se nikomu nechce reagovat nemusi,treba ty problemy mam jenom ja a ostatnim to funguje normalne,nebo jsem jen blbej...

edit.
PS2. ted jsem si jeste vsiml ze oba zvetsene grafy se jmenuji stejne - Celkova spotreba , druhy graf na obrazku se ma jmenovat Celkova spotreba diferencialni...

5

Reagovat by měl vývojář portálu - je zde na fóru přihlášen jako uživatel J@M.
Asi je zaneprázdněn, obvykle odpovídá rychle... těžko říct.

Pokud je potřeba rychlejší řešení, napište přímo výrobci, viz odkazy.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

6

Dik za reakci,ale ja nespecham....

v mezidobi vanoc jsem trosku prozkoumal komunikaci se serverem a prisel na problem s c-programem pro prenos na server merenienergie.
Muj stazeny program neobsahoval vsechny hodnoty pro 8 meridel ,ale jen pro 4 (mysleno sys-promenne)
takze se nejak zahadne plnily grafy (dal jsem se v to nestoural..),stahl jsem aktualni program a graf pro celkovou diferencialni spotrebu se chova DOBRE.

Aktualne tedy mam spravne hodnoty v grafech a pokud by se neco pohlo i na strane serveru  viz predchozi posty,tak budu spokojen.

Honza

7

Je pravda, že zdejší eportál je oproti jiným, podobných aplikacím hodně osekaná verze. Chápu, že toto vše je zdarma, tak vývojář nemá zájem něco dalšího dělat a programovat. Ale asi by nebylo od věci udělat free verzi eportálu a pak udělat placenou, která bude propracovanější, bude umět více věcí a jednou za čas bude upgradována a doplněna o nové funkce o které si uživatelé píší.

Mě osobně by se třeba hodilo kdyby se v grafech daly vypínat jednotlivě zobrazované hodnoty. Protože jakmile je v grafu několik hodnot a zobrazím si např. měsíční období, tak je graf totálně nečitelný a je zobrazena jen různobarevná rozhopsaná čára.

Další co by se mohlo nějak vyřešit, je přidávání nového měřáku do portálu. Lépe řečeno nějak eliminovat špičku v grafu při nastavení počátečního stavu měřáku. Příklad: mám již nějakou dobu používaný elektroměr a nyní ho chci přidat do eportálu. Má již natočenou spotřebu 1000kWh a pokud tuto již natočenou spotřebu zapíši na eportál jako aktuální stav měřidla, tak graf tohoto měřidla začíná špičkou o velikosti 1000kWh a jakákoliv další běžná spotřeba je zobrazena v grafu jako rovná čára na nule. Abych třeba viděl spotřebu od začátku přidání měřidla, tak musím zobrazit celé období, ale až od druhého dne od přidání měřidla.

Taky bych asi ocenil kdyby se u jednotlivě zobrazených hodnot v grafech daly uživatelsky měnit jejich barvy a nědělo se to automaticky po přidání nového měřáku. U teplot se to kostrbatě přeházet dá, ale třeba u grafu spotřeby jsem na to nepřišel a po nedávném přídání vodoměru se barvy v grafech samovolně přeházely.

Sds Macro

8 Naposledy upravil: honzaM (2016-01-17 17:06:35)

Ja jsem naopak spise rad ze tady je to jednoducha osekana verze, jednoduche reseni mivaji mene chyb smile

mi chybi hlavne nejaka dokumentace co se kde deje , upravit si odesilane hodnoty na server umim, ale kdyz nevim jak se server chova,tezko se to empiricky ladi , i kdyz ted jsem k tomu pristoupil a zatim mi chodi vse co potrebuji

presto stale si myslim ze by to tady mohl nekdo lepe popsat.Vim ze nekdy z hlediska kompatibility se "starsimi" zakazniky se tezce neco meni, napr. vyuzitelnost Aktualniho vykonu ve 1/4 hod intervalech mi prijde primo uchylna (no mozna v Temeline by se pouziti naslo....)

nevi nekdo co to ma byt za soucet ?

userhtml

doufam ze se v letosnim roce  dockam odpovedi od nejpovolanejsich...

9

Napište dotaz na uživatele tohoto fóra s přezdívkou J@M - je to vývojář ePortalu.

10

Také se moc přimlouvám za možnost nastavit barvu grafu u jednotlivých měřidel. Používám teď Elektroměr, Plynoměr a Vodoměr a samo se nastavilo, že Elektroměr je červený což je OK. Vodoměr bych rád modrý, ale nastavil se žlutý a Plynoměr bych zase rád žlutý, ale je modrý a neumím s tím hnout.  Dále, ale to už zde také někdo psal by bylo dobré nějak eliminovat špičky, které vzniknou po nastavení počátečního stavu měřáku, dost to následující graf znehodnotí.