Ahoj,
Adminovi J&M jsem psal,ale rád bych znal i názor ostatnich uzivatelu.
Prosim berte nasledujici pouze z pohledu techniky.
Grafy na e-portále jsou nejake divné,tyka se to tedy pro me duležitých grafu v založce Spotřeba.
Ostatní grafy (teplota) ukazuji asi co maji -co od nich čekám ja.
Protože NIKDE jsem nenašel popis co tim kterým grafem autor myslel,zkusim se nad tim zamyslet ja a občas s dovolenim navrhnout řešení.
Graf Aktuální Výkon
tento graf ukazuje aktualní odběr/výkon v okamžiku odečtu (u mne á 15 min),
tedy zaleží do jakeho odběru se odečet trefí,takový odběr mam v grafu.
Že to moc neodpovídá realitě je asi jasné.(u mne se odběr razantně mění i v rámci 10 min - elektrokotel)
Do tohoto grafu se pravděpodobně používá proměnná z SDS ,která zobrazuje aktuální výkon.
Tabulka k tomuto grafu obsahuje i min,max a průměrnou hodnotu - což je fajn.
Řešením (pro mě určitě) by bylo udělat graf AktuálníVýkonMěřícíInterval kde by se aplikoval odebraný
příkon v celém měřícím intervalu (u mne 15min,jinak v zásadě libovolně).Ta to hodnota je shodná s odebraným
množstvím energie za měřící interval - jen jednotky jsou kW.
tento graf - resp. souhrn nebo detail by bylo vhodné doplnit o min.max a průměr hodnotu
Graf CelkováSpotřeba
Tento graf je v pořádku , zobrazuje přírustek odebraného množství v měřícím intervalu - kWh
tento graf - resp. souhrn nebo detail by bylo vhodné doplnit o min,max a průměrnou hodnotu
(shodně jako to má Aktuální výkon)
Graf Celková Spotřeba Diferenciální
Tento graf pravděpodobně má převádět hodnotu spotřeby (tj. přírustku hodnoty počítadla spotřeby)
na odběr za hod ? (vypadá to ze se hodnoty z grafu celkové spotřeby násobí počtem odečtú za hod)
edit 1.1.2016 - po oprave c-programu graf i u me ukazuje spravne hodnoty.
tento graf - resp. souhrn nebo detail by bylo vhodné doplnit o min,max a průměrnou hodnotu
Graf cena spotřeby a Stav počítadel je asi OK (osobně nepoužívám cenu spotřeby )
Osobně bych uvítal další statistické funkce typu odběr za poslední hodinu,den, srovnaní se včerejškem,lonskem apod.
Prošel jsen si par konkurenčních řešení a určitě se zdejší pojeti neztratí a má moji podporu
jen bych se přimlouval za nějaké rozumné pojetí portálu.
Není asi problemem si udelat své grafy a umistiti je někde na webu.Ale to zase popira logiku
,proč vytvařet další řešení.
Je škoda že na portale MĚŘENÍ ENERGIE je nejmeně vymazlenou funkcí měření energií ..
Honza
PS. udělat na wiki popis grafu by nebylo od věci..