1

Téma: Zasílání dat na portál z neviditelné IP a pomalého pripojení

Nedávno jsem zakoupil SDS-macro, včera jsem ho konečně zprovoznil na chalupě, měří spotřebu (zatím jen elektriku NT a VT, časem bude voda a plyn), teploty (zatím 10 celkem bude 12), zapíná bojler, zásuvky HDO a Akumulační kamna. Vzhledem k tomu, že na chalupě nemám internet využil jsem služeb společnosti pravy.net. kteří umožňují při použití routru asus WL500 a usb modemu vytvořit VPN "tunel" tím mám na chalupě zřízen internet (neviditelná IP) a pomoci Open VPN se dostanu na ovládání SDS macro. Telefoního operátora jsem zvolil mobil.cz protože umožnujě za 200kč internet bez omezení s tím, že po cca měsíci omezí rychlost, ale peníze to nežere. To je popis situace.

Dotazy:
1. Jak se dá nastavit, aby SDS Macro odesílalo data na portál, když jsem to zkoušel v portálu, tak ten se dotazuje na IP a tu já samozřejmě nemám (veřejnou). Je možnost nějak v SDS zadat kam má data odesílat?
2. Zprovoznil jsem obě sběrnice (A,B) na měření teplot zadal jsem k nim i místnosti, ale mám dojem, SDS si je přehazuje. K čemu slouží tlačítka uzamknout?
3. Při omezení rychlosti, ze strany poskytovatele internetu, některé stránky s SDS nenajedou. Například u výpisu teplot to napíše sběrnice A a potom to vypisuje položky někdy 2 někdy 6 někdy i více, ale nikdy to nedojede do konce a pak to zase napíše sběrnice A a jede to znova, ke zběrnici B jsem se nedostal. Dá se to nějak vyřešit ?
4. Sběrnice A a sběrnice B je totožná, dá se použít stejný kabel? Zatím mi to jede na tom placatým telefonním líbí se mi to spojování konektorama RJ11, čidlo pak výjde na pár korun.
5. Zjistil jsem, že při přepolování se DALLAS hodně zahřeje (u krátkého kabelu), ale když se pak připojí, tak zase měří správně, před umístěním čidel, jsem je dal všechny na jedno klubo kabelu cca 50m a všechny měřily +-0,3°C stejně, nyní mi jedno čidlo hází podle mě odskok 3-4°C dá se to nějak vyřešit? Čidel mám 8 na A a 2 na B, to které fixluje je před před poslední na A, délka sběrnice A je asi 30m a B má cca 12, až skončím tak A bude mít asi 45m. (došli mi čidla, ale z číny už dorazili další DALLASy a spojky RJ11)

Profesí jsem silnoproudař a revizák o programování jsem lehce zavadil na VUT. Než ten svůj systém vyladím, tak se budu ptát, je mi jasné, že věci na které se ptám už na fóru asi někdo někdy vyřešil bohužel mi je hledač nenašel.

2

Re: Zasílání dat na portál z neviditelné IP a pomalého pripojení

1. zadáváte IP adresu serveru do programu, který nahráváte do SDS
2. tlačítka vysvětlím později
3. máte aktuální firmware ???
4. je totožná, ale plochý kabel nepoužívejte na více než několik metrů - naopak vhodná je kroucená dvou/troj-linka, a nezapojovat to hvězdicově !
5. nepřepólovávejte ty čidla, zničí se

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Re: Zasílání dat na portál z neviditelné IP a pomalého pripojení

Účet jsem si již vytvořil (IP slouží jen jako údaj není závazná), na základě telefonátu s tech podporou jsem zvolil vaši databázy http://energycloud.merenienergie.cz/ .

Vzhledem k tomu, že jsem měl asi dvoudenní výpadek spojení, tak jsem se na SDS přihlásil až dnes.
Na tech. podpoře mi také vysvětlili, že tlačítko uzamknout slouží pro trvalé spojení čidla(adresy) s popisem, jinak se čidla řadí podle jejich adres, o víkendu jedu na chalupu, takže to doladím díky průběžnému obnovování teplot se mi nedaří načíst všechna čidla, takže při pomalém netu to nejde nastavovat.

Momentálně jsem, ale narazil na jiný problém, chtěl jsem nahrát do SDS vygenerovaný program z energycloud....  .
Nainstaloval jsem si program SDS LOADER ze stránky http://wiki.merenienergie.cz/index.php/Firmware#P.C5.99i.C5.99azen.C3.A9_produktov.C3.A9_k.C3.B3dy_.2B_st.C3.A1hnut.C3.AD_nov.C3.A9ho_firmware
A po spuštění VPN se zkusil připojit i při opakovaném zadání správné IP i hesla se to nepřipojilo i přes to, že přes webové rozhraní to jede v pohodě a připojím se normálně. Asi bude problém v té rychlosti.
Zkusím to o víkendu a uvidíme, to se přes wifi připojuji přímo na router.

4 Naposledy upravil: Zabak81 (2017-06-08 20:25:22)

Re: Zasílání dat na portál z neviditelné IP a pomalého pripojení

Ještě jsem zapomněl dodat k těm čidlům DALLAS DS18b20, když se přepólují a člověk je má na krátkém káblu přímo u SDS, aby je otestoval tak se začnou hodně zahřívat (do 5s má tak 50°C), nicméně když se včas odpojí tak to přežijou a měří dál, pokud je kabel dlouhý, tak je to jen nenadetekuje a čidlo je vlažné (cca 30-40°C po 10s), tak či tak je to špatně a stav je nutný okamžitě řešit, škoda, že se nedají přidat fotky poslal bych par pěkných inovací jak jednoduše čidlo udělat a spojit s SDS.

Přepólování jsem nedělal záměrně, prostě se mi to stalo, SDS macro je dobré zařízení přežilo a čidla taky.

5 Naposledy upravil: Zabak81 (2017-06-10 00:59:03)

Re: Zasílání dat na portál z neviditelné IP a pomalého pripojení

Tak jsem pouzil nastroj SDSC.exe nahral jsem novy firmware i program, SDS makro pise, ze odeslalo data, ale na portalu se nic neobevilo, kde muze byt chyba?

6 Naposledy upravil: Zabak81 (2017-06-10 21:08:51)

Re: Zasílání dat na portál z neviditelné IP a pomalého pripojení

Už se mi podařilo, aby se data na portále zobrazovala, jediný co mi ještě zbývá, je jak nastavit přepínání VT NT u elektroměru, zatím se mi vše počítá v NT, v napovědě jsem k tomu nic nenašel.

7 Naposledy upravil: Zabak81 (2017-06-12 07:48:24)

Re: Zasílání dat na portál z neviditelné IP a pomalého pripojení

Tak už mi jede všechno, chyby byly způsobeny updatem firmware (něco se prostě nepřepsalo do nového). Graf okamžité spotřeby se vypisuje a NT se pouze zobrazuje jako číslo v hlavičce. Chtěl bych velice poděkovat celému vašemu týmu, který zajišťuje věci ohledně vašich produktů. Funguje to skvěle. Dostupnost informací na wiky je perfektně propracovaná, stačí jen číst :-) (občas z tím mám problém).

Ještě bych se chtěl zeptat jestli by nebylo možné, v některém z nových firmware (nebo edici DSD Macro) naprogramovat sběrnice A (má čtyřï vodiče) pro měření jak teploty tak vlhkosti, aby by bylo možné je přepínat mezi DALLAS DS18b20 a nebo DHT-22 (vlhkost a teplota).

Ale už teď jsem nadšen.

Protože operátor mobil.cz změnil od 11.6.2017 podmínky, přešel jsem na multi sim od O2 (sdílená data s telefonem) a rychlost netu je klasika 1-5Mb podle modemu. Vše teď jede tak jak má.

8

Re: Zasílání dat na portál z neviditelné IP a pomalého pripojení

Sběrnice 1-Wire umí jen DS18B20 a podobné čidla, které komunikují po 1-Wire sběrnici.

Čidlo DHT-22 používá úplně jiný protokol, takže není přímo na 1-Wire připojitelné.

Dlouhodobě v plánu vývoje SDS, do budoucna, možnost připojit toto čidlo půjde, přes LOGIC-S0 vstup (což je jeden z těch "čtyř vodičů" jak píšete), ale kdy se to ve firmware objeví, to nedokáži říct (brzy to nebude).

Pokud půjde vše podle plánu, v roce 2017 (ke konci) se dočkáte ("pod stromeček").

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

9

Re: Zasílání dat na portál z neviditelné IP a pomalého pripojení

Již delší dobu provozuji SDS macro a teď jsem si všiml zajimavé nesrovnalosti při odesílaní dat na cloud, nevím jak si to vysvětlit možná mi poradíte.

Účet na cloudu je pod přihlašovacím jménem t.zabka@email.cz, nesrovnalost spočívá v tom, že nesedí časová osa u spotřeby energie a dobíjení bojleru.

Na začátku +- odpovídalo, že když se sepl bojler stoupala na něm teplota a zároveň se zvedla i spotřeba elektrické energie, teď je to tak, že se na bojleru zvedne teplota a cca 2-4 hodin potom se objeví nárust spotřeby ele energie. Pěkně to je vidět na datech z 27-29.9.2017

Můj dotaz, jak je toto možné?

10

Re: Zasílání dat na portál z neviditelné IP a pomalého pripojení

Co vidíte ve webovém rozhraní SDS ? (web: 192.168.1.250/s0.htm - samozřejmě IP adresa dle vašeho nastavení).
Pokud to ani tam nesedí, tak je problém asi jinde než v SDS - pak už jen sledovat elektroměr, jestli počítá rychleji kdy má (když sepne bojler).
Pokud s0.htm ukazuje data správně (nárust spotřeby při sepnutí spotřebiče) a na cloudu to nesedí, pak je potřeba to specificky řešit (domluvit se s autorem cloudu - J@M - na dalším postupu).
Ale myslím si, že problém bude jinde (opravdu skutečně začne bojler topit - někdy třeba jen rozsvítí kontrolku a nic ...).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

11

Re: Zasílání dat na portál z neviditelné IP a pomalého pripojení

Na aktuálním výčtu spotřeby to +- sedí, ale ještě to prověřím až budu na místě. Nedokážu si dost dobře představit poruchu, která záznam spotřeby posune nějaký čas.
Detailní info prověřím až budu na místě, zařízení používám na vzdálenou správu a co se týče nastavení elektroměru a výčtu spotřeby s tím tak nějak stále bojuji, nejdříve jsem si myslel, že je problém v délce impulzu, ale teď to vypadá, že je problém i někde jinde.
Kolik hodnot si vlastně dokáže pamatovat SDS Macro, když si počítá spotřebu jako elektroměr?

Když jsem si to testoval na místě, tak se to chovalo velice slušně, když jsem zapnul TV tak za několik s se objevila i odezva na okamžité spotřebě, ale celková spotřeba se mi neustále rozchází s fakturačním elektroměrem i přesto že podružní elektroměr který posílá pulzy tak odpovídá.

Jak budu na místě tak to zkusím nějak prověřit, ale i tak když to ukazuje spotřebu, tak ji to ukazuje v aktuálním čase a ne posunutou a SDS má jen jeden centrální čas.