1

Téma: Macro LCD + měření

Zdravím všechny, tak jsem vlastníkem MACRA LCD. Povedlo se mě zapojit 2x elektroměr so SO vstupu. Moje poznatky jsou zatím smíšené, jelikož odběr se začíná rozcházet za 2 dny asi o cca 5Kw, což nevím co by mohlo způsobit, impulzy mám nastavená správně - 800. Plynoměr jsem připojil (red kontakty) do SO vstupu bez napájení jako smyčku, včera měřil dnes už ne - tak jsem asi něco spálil někde sad Můžete mě prosím poradit kde by mohla být chyba? Děkuji Petr

2

Re: Macro LCD + měření

Hezký den, elektroměr jste zapojoval také do S0 vstupů - spodní tak tam již je srážecí rezistor, tím pádem nemůže dojít ke "spálení" optočlenu, pokud se vám do vedení nenaindukovaly např. špičky při dlouhém souběhu se silovým vedením.. každopádně není nic jednoduššího než využít dalších S0, pokud se vám je podařilo zrušit..případně je možné poslat na opravu - výměnu optočlenů... jak přesně máte vše zapojeno  ?

3

Tez hezky den, elektromery me funguji ale Macro promeruje, co se týče indukovaneho napeti si nejsem jisty, protože elektromery mam 1 m od Macra. Jinak plynomer me včera šel dnes už ne, mam to zapojeny ze vstupu So do redkontaktu a zpet do si vstupu bez jakéhokoliv napájení a odporu. Na kontaktu je napsano impuls 10dm3, Max 6 V. Tak nevim zda tam má byt napájení nebo ne. Děkuji za pomoc.

4

nějaký typ toho plynoměru  ?

5

Gallus 2000, snímač originalni. Vcera kdyz to jeste merilo tak pri zapnutem kotli macro ukazovalo aktualne asi 2,3 m3 ale po vypnuti ohrevu to dlouho padalo cca 10 minut nez to spadlo na 0 to taky asi neni normalni ze? Nevim tedy zda tam mam pustit napeti tech 5-6v nebo ne, zatim jsem to nezkousel. Nebude to asi sranda ):-(

6 Naposledy upravil: TiborTeam (2012-02-28 14:02:48)

S0 měří přímo kabely z měřiče ... ale 0+ 0- a 1+ 1- se připojuje přes +12V ....
http://www.merenienergie.cz/userFiles/el_4.jpg ... to je sice Micro ale macro bude totožné ...
Že to padá 10 minut, to bude asi aktuální spotřeba, která se měří mezi dvěma posledními pulzy !

SDS micro DIN - firmware 8.7.2014, SDS micro DIN - firmware Beta xx.x.2014
SDS nováček :-) Správce sítě, programátor, kutil .... :-)

7

Děkuji pane, zkusím to tedy zapojit na 0+/0- s odporem, jen stále nevím zda mohu do toho pustit 12V když snímač má v návodu MAX 6V. V rozvaděči mám i napaječ 5V DC. A máte zkušenosti s přesností měření z elektroměru? Protože jak již jsem psal hodně to proměřuje ???? Ještě že Vás tady mám, mějte se mnou chvíli trpělivost prosím smile

8

No pozor, micro má optočleny vyvedené přímo ven, takže je pořeba řešit omezení proudu led optočlenu, kdežto macro má dvě opto sběrnice, na jedné jsou vyvedeny samotně optočleny jak na micru a na druhé je napájení + zmíněný rezistor přímo na desce, takže stačí něčím spínat ony dva "dráty" bez přivádění čehokoli. Vrchní řada OPTO1-4 se řeší skrz ext rezistory či jiné omezení, spodní OPTO5-8 se jenom spíná, rezistor i napájení je onboard..

9

Já na tom nemám připojený žádný měřič ! Mám pouze elektroměr na testování, který se tady prodává v e-shopu. Doporučuji pořádně proštudovat manuály ! Anebo se směle tady ptát, je tady více lidí kteřý s ochotou poradí smile

10

Tak si tu s tím hraju už 4 hodiny a furt nic, už jsem to zapojil i na 0+ 0- a stále nic, je možne že by se ten snímač spálil?

11

Mrkněte sem http://wiki.merenienergie.cz/images/And … i_rev1.gif

Dole je napsáno 4x S0 DEVICE máte to opravdu tak zapojeno  ? tzn na spodní svorkovnici dva tráty z plynoměru, žádné napájení, ani odpory, jenom ty dva dráty ? Pořád mám dojem, že tam máte něco chaoticky

12

Kterýkoliv z S0 vstupů lze snadno vyzkoušet, zda-li funguje správně.

SDS MACRO má čtyři vnitřeně napájené vstupy určené k přímému připojení S0 výstupů z měričů (elektroměr atd.), a pak další čtyři univerzální vnitřně nenapájené vstupy (lze je také použít na tyto účely, ale je to už pak složitější, je potřeba použít vhodný rezistor).

Zkušenosti s přesností měření jsou takové, že to měří přesně (nevynechává ani nepřidává impulsy). Pokud však něco takového vidíte, pak je více možností:
- indukce impulsů do propojovacího vedení (i když má jen 1m, je to možné), lze to řešit vhodným zapojením (viz dále)
- špatně nastavená impulsní konstanta (i když je na elektroměru napsáno 800 imp/kWh, může být naprogramován jinak)
- vícefázový elektroměr, který přepíná jeden impulsní výstup k různým fázím (nevhodně naprogramovaný elektroměr)
- a určitě něco dalšího co si teď nevzpomenu.

Proveďte tedy nejprve zkoušku vašeho SDS MACRO. Nastavte si jeden z S0 vstupů (jeden z těch co jsou na straně kde je Ethernetový konektor) a vynulujte si počítadlo pro tento vstup na webu zařízení SDS.
Když pak spojíte ručně konkrétní svorky odpovídající tomuto vstupu, musí naskočit několik impulsů (nepovede se vám jeden, budou tam zákmity). Tím se ověří, že vstup vůbec funguje. Následně připojte elektroměr, a na jeho výstup nějakou známou zátěž (ideálně nějaké světlo, 100W žárovku). Je pak snadné vědět, kolik impulsů se má načíst např. za 1 minutu - takže to zapnětě na 1 minutu, a zkontrolujte, kolik impulsů se načetlo. Musí to odpovídat.

Ten plynový kontakt to je obvykle jen jazýčkový kontakt, nepředpokládám že v tom bude nějaká další elektronika.
Otestujte to přiložením magnetu ke kontaktu, když současně připojíte výstupy na multimetr s písk-testem.

S0 se typicky zapojuje tak, že S0+ svorka na SDS MACRO se zapojí na S0+ svorku elektroměru, tak samo pro S0- svorky. Je potřebné dodržet + a - a nepřehodit to !

Pokud se ukáže, že dochází k indukci falešných impulsů, je potřeba provést vlastní, mírně složitější zapojení.
Z (+) svorky zdroje na na anodu LED optočlenu (tj. tam jak je v obrázku nakreslen rezistor 2k).
Katodu LED optočlenu spojte na (S0+) elektroměru.
Svorku (S0-) elektroměru spojte na (-) svorku zdroje (taky označena jako GND).
Tímto zapojením (zdroj plus > optočlen v SDS > elektroměr > zdroj mínus) se zaručí, že indukované napětí (falešné impulsy) ve vedení k S0 svorkám elektroměru, se neprojeví na svitu LED optočlenu.
LED optočlenu se rozsvítí jen když S0 spínač v elektroměru sám sepne po dobu impulsu.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

13

Dobrý den, já velice děkuji za Vaší podporu, i když nejsem zas takový laik tak toto mě neleze do hlavy sad Tak jsem zkusil už i  přehodit elektroměr na vstup kde byl plynoměr a SO funguje. Zkusil jsem ten snímač s magnetem a multimetrem - funguje též. Mám to tažené CYLY 2x0,5 mimo silového vedení tak přemýšlím jestli nemůžou být ztráty v kabelu a na konci nevyleze nic. Zkoušel jsem to i s napětím 5V a 12V na 0+ 0- a také nic. Jestli nakonec není něco špatně v plynoměru. Jdu to zkusit...

14

Tak jsem zkusil na plynoměru imp. a v případě točení číselníku 5 cifer pauza, 5 cifer impulz. No tak to asi nebude 100impulzu na m3. A taky nevim co se stane v případě dotočení a zůstane sepnut kontakt??

15

Jaký máš plynoměr??
Když zůstane kontakt sepnutý, tak se nic neděje.

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

16

Gallus 2000, neděje se vůbec nic

17

Tak snímač funguje samotný s magnetem, v plynoměru snímač funguje - při protočení číselníku od 2 do 7 píská, zbytek pauza. Pokud spojim pulzně kabely u plynoměru bez snímače, pulzy se načtou, pokud připojím elektroměr do stejného SO vstupu jednotky naskakují ale pokud připojím pulzní snímač který je umístěn v plynoměru přes kabel který na vzdálenost funguje tak jednotky nenaskakují sad((

18

A ted když jsou kabely odpojené tak mě momentální stav pulzu klesá strašně pomalu i když není nic spojeného

19

Ubývá to po 1 naměřené jednotce a to po cca 1 s.

20

kondour napsal:

A ted když jsou kabely odpojené tak mě momentální stav pulzu klesá strašně pomalu i když není nic spojeného

Kde přesně - tj. která položka, kde ? Na webové stránce SDS nebo na portálu nebo ...?
Ubývá počítadlo impulsů nebo průtok ? Počítadlo impulsů ubývat nemůže - to se umí jen zvyšovat.
Ideálně pošlete screen shot a zakroužkovat to.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

21

Když napodobím ipulz s dráty bez snímače, který jsem odpojil u plynoměru tak mě skočí ihned v SDS macru v So měření 8.xxx m3 i více, a padá to pomal po desítkách až na cca 0.200 a pak už to ubývá strašně pomalu po jednotkách a trvá to i 20minut než to klesne na nulu. Dal jsem foto na http://www.local-net.cz/photo, nascreenoval postupně pár obrazů a skončil asi u té 200stovky. Díky za pomoc a za Vaše rady

http://www.local-net.cz/photo

22 Naposledy upravil: TiborTeam (2012-02-29 09:09:23)

To co padá, jsem už psal, to je ten okamžitý výstup .... která se měří mezi dvěma posledními pulzy ! závislé na času ....
Teoreticky by se měl za hodinu vynulovat. T.j. ukazuje okamžitou spotřebu m3/h
Pokud jsem to popsal špatně, tak mě opravte .....

23

Dobrá to asi bude v pořádku, ale napadá prosím někoho v čem by mohl být problém že signál neprojde do MACRA když kabel převádí, čidlo funguje a vstup SO taky ?

24

kondour napsal:

Dobrá to asi bude v pořádku, ale napadá prosím někoho v čem by mohl být problém že signál neprojde do MACRA když kabel převádí, čidlo funguje a vstup SO taky ?

To bude nějaká záhada v kabelu ... zkusil bych natáhnout jiný kabel ....

25

Asi jo, no já to zkusím dnes protáhnout UTP6 a uvidíme co to udělá,a ještě budu propojovat relátko na HDO to jsem zvědavý jak to zas dopadne smile