Téma: [vyřešeno] více 1-Wire® snímačů - web teplomer

dobry den, zarizeni ma podporovat připojeni více 1-Wire® snímačů. Na desce je , jestli jsem to spravne pochopil, 4pinovy konektor 1-Wire. Jak na nej fyzicky pripojim treba 6 dalsich cidel? Co k tomu dokoupit ? Dekuji za upresneni

2

Re: [vyřešeno] více 1-Wire® snímačů - web teplomer

dobrý den,  1wire sběrnice je vyvedena na malý "telefonní" konektor + na sbernici - jsou to tři vodiče, GND,DATA,NAPÁJENÍ, čidla se připojují PARALELNĚ na sběrnici, každé čidlo má svůj ROM Code, podle kterého se identifikují.. takže připojit čidla, zapnout a v menu teplotních čidel kliknout na rescan bus.. nové čidla přibudou a ihned začně snímání teploty.. to ostatně bude vidět taky v aktualizované podobě v status tránce webového rozhraní.....

3

dobrý den, rád bych se zeptal jesli je možno na 1wire sběrnici připojovat i jiná čidla s touto sběrnicí např. HTemp-1Wire Box2 . Děkuji.

4

no ono to "jde" problém je, že v současné sobě je immplementováno meření vlhkosti pro čidla s napěťovým výstupem, ne s "datovým po 1 wire" takže by šel připojit pouze teploměr,nicméněnevidím jediný duvod proč zrovna tento kupovat,je v něm obsažený stejný ic ds18B20 který je dodáván k sds výrobkům za 50-80kč kus po celém světě a vlhkostní čidlo, které u nás pořídíte cca do tisícovky,přesto onen modul stojí neporovnatelných prakticky 3000!!!

5

možná měl na mysli jen čidlo vlhkosti 1 wire.

Třeba   google: Humid-1Wire_FL_en.pdf

nevím jaká je cena. Jen jestli by to fungovalo.

Kdo nic nezkusí, nic nezíská.

6

obecně se nynější fw pro sds produkty domluví na sběrnici 1-wire POUZE s čidlem ds18B20, tím pádem všechna "čidla" jiných výrobců která obsahují ds18b20 a např parazitní napájení fungovat budou, nic jiného ne.. takže v případě dotazů na čidla jiných výrobců je nejjednodušíí napsat prodejci jestli onu ds18b20 obsahuje nebo ne, podle toho taky bude nebo nebude kompatibilní.. na tom posledním čidle vidím dps na konci, je reálné, že je tam ds18b20 v provedení pro smd montáž.. ale s jistotou to ví jenom prodejce / výrobce..
obecně k připojení čidel - čidla se připojují paralelně na jednu "sběrnici" každé čidlo má v v sobě rom id,které je pro každé čidlo jedinečné, takže i přes to, že jsou všechny paralelně připojeny fungují nezávisle na sobě a neovlivňují se, dost problémů může taky nadělat spojování čidel do hvězdy, tj od každého čidla dlouhý kabel a spojeno vše "dohromady" až těsně před sds, to je špatně, může docházet k resetům čidel, chyb crc a podobně, proto je záhodno táhnout jeden delší kabel a na nějčídlasázet paralelně,případně s MALÝMI odbočkami, osobně bych doporučíl buď to koupit toto http://www.onlinetechnology.cz/redukceds18b20 případně si to na kousku dps doma zbastlit na koleně, a nebo nejjednoduššeji, napřed natáhnout TP kabel po celé trase,u každého s potenciáních čidel nechat dostatečnou rezervu a pak kabel v zmíněných místech odizolovat jednotlivé vodiče buďto cvaknout napájet na kožky čidla a zatavit smršťovací bužírkou, a nebo při troše jistého grifu v rukou odizolovat jednotlivé žíly bez přecvaknutí a zase zatavit do smršťovačky..

7

Já má čidle vedené z jedné rozvodné krabice. Napájení do hvězdy a signály za sebou.
To znamená, že k čidlům mi vede 4 žilový kabel. Napájení je zapojeno paralelně ke všem čidlům na svorkách + a -.
U čidel mám spojeny dva zbylé vodiče a připájeny k čidlu. Jeden použiji jako přívodní a druhý je vlastně vývod k dalšímu čidlu.
Tak mám vše z jednoho místa a není třeba tahat čidla do kruhu.

8

Opravdu jsem myslel hlavně připojení čidla vlhkosti na sběrnici 1wire.
Já mám teplotní čidla zapojena do hvězdy - z SDS vedou tři kabely(JYTY 3x1 - 20m) a na konci je hvězdice 4 čidel a zatím jsem nezaznamenal žádné problémy.

9

Já problémy měl. Četlo to jo a ne :-).

Teď to čte bez problémů.

10

cncp napsal:

možná měl na mysli jen čidlo vlhkosti 1 wire.

Třeba   google Humid-1Wire_FL_en.pdf

nevím jaká je cena. Jen jestli by to fungovalo.

Tohle je kombinace analogového čidla a A/D převodníkového chipu s výstupem na 1-Wire. To znamená, že se nejedná přímo o samotné čidlo vlhkosti které má přímo 1-Wire výstup, ale o takovou kombinaci součástek. Nakonec je to jedno, protože to funguje, nicméně zařízení SDS nemá v sobě programovou podporu pro tento konkrétní 1-Wire chip.

Co se zapojení 1-Wire sběrnice týká, tak určitý návod je na WiKi. Velmi pěkné a věcné prezentace a návody má firma která tuto sběrnici vymyslela a vyrábí čidla pro tuto sběrnici (Maxim-Ic).
Obecně platí, že je potřeba si dát pozor na zajištění dostatečného napájení všech čidel, ideálně vzít měřící přístroj a zkontrolovat přímo na pinech všech čidel, jestli tam je 3.3V. Pokud ne (tzn. méně), je potřeba vylepšit kabeláž (zvětšit průřez, dát více drátu paralelně atd.). Taky pozor na provedení rozvodu, nepoužívat odbočky, na konci kabelu by mělo být vždy nějaké čidlo atd. Záleží na místní situaci.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

11

jinak k obecnému použití 1-Wire sběrnice sem našel veice pěkné počteníčko.. doporučuju! http://www.1wire.org/Files/Articles/1-W … 20v1.0.pdf od strany 52 zajmavé čtení pro "laiky"

12

Povinná četba pro všechny kdo chtějí 1-Wire sběrnici používat. Super!

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

13

ahoj, muzete prosim nekdo poslat obrazek zapojeni 1x TEPL cidla. z manualu na starne 2 to neni jasne, tedy zapojeni samotných čidel jasné je, ale lze otočit zapojení v konektoru na SDS. stále se mi to totiž nedaří zapojit. při posledním pokusu dokonce čidlo bylo uplně rozpálené, takže sem to určitě mměl blbě.

idealne nakres tel konektoru pri pohledu ze shora kde je jistící západka.

14

Dobrý den, viz wiki zde http://wiki.merenienergie.cz/index.php/ … riklad.jpg

15

Už jednou jsem si na ten obrázek zanadával. Sice vím co je tam psáno, ale proč není v češtině??
Vždyť je to pro nás Čechy.

16

super díky, to je ono. jinak chápu, že asi máte mnoho jiné práce a raději vše tlačíte přes forum, ale kvalitní manuál ušetří mnoooho blbých dotazů. Manuál co jsem k zařízení dostal se zdá být spíše jako prospekt, který byl tak dlouho doplnován až z toho je manuál. konkrétně tento obrázek by v manuálu udělal více služby.

17

tak jsem to právě zapojil a nefunguje, mám použit asi 2m dlouhý UTP 4x 2 páry kdy pin  DATA a GND mám jeden kroucený pár a POWER+ samostatně.
chová se to tak, že SDS čislo nenajde a hlavně je čislo rozpálano tak, že na něm nejde uržet ruka.
mezi GND a POWER mám 3.3V,
mezi GND a DATA mám 3.3V,
mezi DATAa POWER je 0V

kontroloval jsem to asi 4x a mylím, že to mám zapojeno dobře, také jsem zkoušel jiné čidlo a stejný problém.
kde může být prosím problém?

18

laky napsal:

tak jsem to právě zapojil a nefunguje, mám použit asi 2m dlouhý UTP 4x 2 páry kdy pin  DATA a GND mám jeden kroucený pár a POWER+ samostatně.
chová se to tak, že SDS čislo nenajde a hlavně je čislo rozpálano tak, že na něm nejde uržet ruka.
mezi GND a POWER mám 3.3V,
mezi GND a DATA mám 3.3V,
mezi DATAa POWER je 0V

kontroloval jsem to asi 4x a mylím, že to mám zapojeno dobře, také jsem zkoušel jiné čidlo a stejný problém.
kde může být prosím problém?

rozpalene cidlo znaci nespravne zapojenie. rychlo vypnut...
tiez som sa raz k nieco podobnemu dopracoval, ked zom prehodil GND a power.

SDS Macro LCD 485 hw SoC-ARM REV1 100Mbit DF5

19

hmm sem lulin, diky, už to funguje, stačilo abych si všimnul, že na obrázku u čidla je napis BOTTOM VIEW

20

Nevím proč hraje roli jaký tam je nápis. Vidím kontakty, plochou část, tam je i značení (potisk), .... tak si snad nikdo nesplete :-)
Mimochodem jsem ten nákres dnes upravil, tak až to tam hodí Adam, tak bude česky.

SDS micro DIN - firmware 8.7.2014, SDS micro DIN - firmware Beta xx.x.2014
SDS nováček :-) Správce sítě, programátor, kutil .... :-)

21

má někdo praktické zkušenosti s nasazením čidel na UTP kabelu 4x 2páry, mám v bytě do každé místnosti natažen tento kabel a vše končí v jednom místě. Když to zapojím za sebou tedy po jednom kabelu vždy pujde signal tam a zpět a bude tak opravdu hodně dlouhá sběrnice. viděl bych to tak na 100 - 150m. (planuji použití doporučených kondenzátorů k čidlům)
Jsou zkušenosti se zapojením do hvězdy? v manuálu se to sice nedoporučuje, ale pravděpodobně je to možné.

22

Ja mam dve vetve. Jedna vetev je telefonim kabelem , druha do sklepa UTP, cidla jedou zatim zadnou chyb nehlasi.
Jde o trasy 15m +15m dlouhe plus cca metrove odbocky.

nějaké ukázky kódu zde: http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=552

23

tak mám zapojeno na UTP 6čidel, napájení hvězda sběrnice k čidlům tam a zpět po jednom krouceném páru. délka cca 70-75m data padají do MySQL každých 10min a zatím jen jednou se stalo, že jen z jednoho čidla nedorazila data. u vzdálených čidel (3ks) je paralelně tranzistor.

24

Výborné, takže na Macru mám na jedné sběrnici cca 20m stíněného 3žilového kabelu na tom 9čidel, všem funguje na první zapojení a bez jediného zaškobrtnutí. Na druhou sběrnici jsem připojil cca 70m cat5e eth kabelu a hodlám osadit 6čidel. Zapojení jsem učinil tak, aby zem/data a zem/napájení vždy tvořili kroucený pár. Záměrem bylo eliminovat nakmitání proudu z jiného vedení. Když jsem na vzdálenosti cca 10m připojil první čidlo (dál vedlo cca 60m kabelu) a to jsem na tuto větev jako jediné naletoval přímo na kabel. Macro ho sice našlo, ale krom ID nedokázalo z čidla přečíst ani prd. Tak jsem si řekl, že problém bude v tom, že na konci kabelu chybí něco jako "terminátor" a na konec jsem dal druhé čidlo. Od té chvíle vidím čidla dvě, ale jen asi 2/3 času ukazují správně a 1/3 času ukazují 85°C a to v různých kombinacích, buď jedno nebo obě. 1wire - primer jsem četl, ale že bych z toho byl nějak extra moudrý to nejsem. Běhat po kabelu s osciloskopem a sledovat přechodové charakteristiky .... to není něco co bych chtěl absolvovat. Ne že by to nešlo, ale kabel je natažený, těžko bych ho protahoval s čidly a mastit čidla pájkou u stropu na žebříku a izolování leukoplastí to není můj standart práce. Rád letuji u stolu, používám letovací pastu, přesnou pájku, samosmršťovací bužírku atd... prostě mám rád, když po mne práce nějak vypadá. Nějak tedy postrádám inspiraci jak na to vyzrát. Záměr byl použít ETH spojky a do nich naimplementovat vždy jedno čidlo. To jsem udělal, označil ID čipu abych je byl později schopen přiřadit k umístění a na stole jsem to pospojoval 2m patch kordy a všechna čidla četla bez chyb.

Má pro mne výrobce, nebo nadšený uživatel nějakou univerzální - ovšem konkrétní radu?

25 Naposledy upravil: vkalina (2013-09-19 10:03:53)

Hele, kazdy cidlo musí mít jinak dlouhou zběrnici. Osobně používám zapojení. Napájení zem jeden kroucený pár a data samostatný vodič z libovolného páru. Délka čidel je okolo 50m a nikdy jsem neměl problém. Zapojení je různě kombinované, většinou hvězda - společný vodič - hvězda. čím větší bordel tím líp. Nesmí se Vám potkat dvě čidla se stejnou délkou kabelů. Jinak se Vám čidla začnou hádat. Dokonce mám i funkční IC2 zběrnici ve dvoudrátovém provedení a taky žádný problém
http://trifid2.sweb.cz/teplomer/
Ještě zkuste mezi data a zem připojit rychlou shottkyho diodu. Mě to u dvoudrátového zapojení docela rapidně snížilo chybovost