1

Téma: Jeden tarifní signál pro dva SDS

Dobrý den,

mám dva SDS, z toho jeden zpracovává i tarifní signál (na S0 vstupu, všechyny S0 vstupy jsou obsazeny), na portálu ale je správně zobrazen tarif jenom pro ten, který ho zpracovává. Jak to nejjednodušeji vyřešit (případně varianty řešení) ?

Děkuji

MZ

2

Re: Jeden tarifní signál pro dva SDS

Ten signál nejde napojit do obou? Problém je v tom, že každé SDS používá počítadla do kterých se zapisují údaje. Tyto údaje jsou pak posílány na portál. Pokud není tarif-signál, jsou všechna data na jedné hromadě (tedy v T0) Chce to dostat signál i do druhého SDS.

3

Nejlepší by bylo, kdyby šlo tarif i zapisovat (v současném FW lze jen číst), pak by to SDS s tarifem poslalo přes síť info tomu bez a to by si přepnulo tarif - dejte si požadavek na novou verzi FW (změna je zrčitě jednoduchá).
Varianta použitelná v současnosti je opět poslat z toho SDS, které o tarifu ví, zprávu do druhého při změně (např. UDP paket), při změně tarifu T1 si někam uložit stav T0 a pak až do doby změny zpět na T0 nastavovat T1, nějak takhle:

if (zmenenTarifNaT1)
  stareT0 = T0;

if (jeTarifT1)
{
  zmena = T0 - stareT0;
  T1 += zmena;
  T0 = stareT0;
}

4

Bohužel mám oba SDS na protilehlé straně domu, musel bych to vést přes kabel SK přes neuvyžitý pár, což znamená pro mně komplikaci kolem redukcí s odbočkami páru pro tarif.

Myslel jsem, že určitá možnost synchronizace tarifu by měla být na straně portálů na zápis kopie stavu tarifu z jiného SDS, případně modifikací SDS-C na samostatný zápis, nevím zda to je schůdná cesta.

5

Obávám se že jinak než drátem to nepůjde, ptal jsem se na podobnou věc - tarifní vstup udělat ze vstupu napěťového a to nejde protože vstup musí být synchronizovaný s S0 vstupy. Pokud by nebyl a příznak se tahal nějak po síti tak v okamžiku změny "utečou" nějaké impulsy do nesprávného počítadla...

6

Já myslím, že přes tu síť by to zase takový problém nebyl. UDP protokol je rychlý, takže pokud by se tarif v jednom SDS hlídal s přesností na 0.1s a hned poslal UDP paket s pokynem k přepnutí, tak jsme u reakční doby někde kolem 1s a to zase tolik impulsů neuteče...

7

Až na to že ten paket UDP z nějakého důvodu vůbec nemusí dorazit...  Takže se pak opakuje po nějakém timeoutu, a jsme rychlostí někde úplně jinde... Navíc i jeden uteklej impuls při přepnutí tarifu 8x za den dělá 16 impulsů rozdíl.....

8

Já jsem (možná mylně) předpokládal, že obě SDS jsou v jedné podsíti, kde (i přes svoji špatnou pověst) dorazí většinou UDP v pohodě a velmi rychle. A u těch impulsů to samozřejmě může být pravda, je to otázka přepočtových konstant, ale pokud mám běžný elektroměr s převodem kolem 1000 pulsů/kWh, tak i 20 uteklých pulsů za je 20 Wh za 24h což jsme někde u přesnosti 850 mW, což nepovažuji za špatné...
Ale pokud je i jiné řešení, určitě bych mu dal též přednost, jen ho nějak nevidím. Navíc jsem to pochopil tak, že není volný už žádný vstup, takže si ani to propojení drátem nedovedu představit (chápu odkud, ale už moc ne kam).

9

ringojr napsal:

A hlavně pokud dojde k nějakému zpoždění při přepnutí a nějaké impulsy tak spadnou do špatného tarifu tak se dá očekávat že zhruba stejná chybovost bude u přechodu vysoký -> nízký  a stejná chybovost nízký->vysoký takže ten rozdíl bude nakonec ještě nižší

No zní to sice logicky a taky mne to napadlo. Nicméně v praxi je snaha aby největší odběr byl při nízkém tarifu a naopak pokud možno nulový odběr při   vysokém tarifu. Takže  ten rozdíl tam patrně vždycky bude :-)

Pokud budu chtít přidat nějakou funkci, tak nemůžu předpokládat že oba sds budou na stejné podsíti.. Bude to funkce pro všechny, ne jen pro mne.. Tím pádem je potřeba předpokládat že nasazení může být v rozsáhlé firmě s několika routery a dopředu předpokládat co může nastat a jaké to bude mít důsledky...

To samé se týká počtu uniklých impulsů při přepínání... Zatím co doma mi to je celkem jedno, ve firmě kde bude elektroměr měřit příkon 500kW kompresoru už to může mít vliv... Nebo tam kde se z naměřených hodnot dělají nějaké výkazy a podobně...

Nicméně osobně bych taky byl pro to aby šlo do parametr tarifu i zapisovat... Bylo by pak na každém ať si to v SDS-C udělá jak chce...  :-)

10

Já když jsem uvažoval na možností synchronizace přes UDP, tak jsem navrhoval řešení pro současnou situaci, tzn. kolega má 2 SDS v (nejspíš) stejné síti, nemá volné vstupy, do tarifu nelze zapisovat a chce to nějak řešit. Tohle jsem nabídl.
Pokud by byl možný zápis do registru nízký/vysoký tarif, jen by se to velmi zjednodušilo, ale na principu by to nic nezměnilo.
A v podnikové síti vám nejspíš stejně UDP komunikaci zaříznou na routerech (broadcast určitě, multicast pravděpodobně, unicast možná).
A s tím kompresorem (opravdu je hodně velký): pokud opět uteče za den 10 impulsů za den (u elektroměru 1000 imp/MWh), máte nepřesnost v řádu 500 Wh, což opět (samozřejmě pro tu firmu s kompresorem-obludou, ne pro domácnost) není velký problém...

11

V tuto chvíli je tarifní signál řízen jedině HW vstupy.
V některé z příštích verzí bude možnost HW řízení tohoto signálu vypnout, a nechat SDS-C aby to nastavilo přes zápis do sys[].
Zatím to je k dispozici v beta firmware pro SDS MICRO, postupem času (po otestování) se to dostane do ostatních zařízení.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

12

Děkuji za nápady a doporučení, ze všech mi vychází nejlepší počkat na firmware, ketrý bude umět i SW řízení signálu.

13

Tak vypadá to, že už to jde.... v nevém beta fw... Aktuálně teda další část problému... Jak odeslat UDP paket je jasný, ale jak ho chytit v druhým SDS?

14

Clouseau napsal:

Tak vypadá to, že už to jde.... v nevém beta fw... Aktuálně teda další část problému... Jak odeslat UDP paket je jasný, ale jak ho chytit v druhým SDS?

Nebudete nic chytat, prostě pošlete na adresu toho druhého SDS paket wrsys, který změní hodnotu tarifu...

15 Naposledy upravil: Clouseau (2013-02-17 20:19:02)

Uff, tak jsem teprv dneska našel SDS wiki k udp... dík za info... :-)

16

Prosím o "nakopnutí" s odesíláním UDP (send_udp) s použitím například "rdsys" a získáním odpovědi třeba ze sys[231] apod. Nějak se i podle wiki nemohu dobrat žádného výsledku a to ani odpovědi pomocí "query".
Pokud si odešlu UDP pouze s "query" (21 Bajtů) směrem na PC kde běží Wireshark, tak je výsledek tento:
00 41 4e 2d 44 2e 63 7a 2f 53 44 53 02 06 00 71 75 65 72 79 00
.AN-D.cz/SDS...query.
což by asi mělo být v pořádku. Pokud to ale pošlu z jednoho SDS na druhé SDS (ve stejné síti, bez firewallu apod.), tak odpověď bohužel žádnou nedostanu (jak a kam ji zachytit? v text[...] nic nenalézám. v sys[95] je 2).
Možná někde dělám chybu, ale bohužel na wiki není konkrétní příklad typu odeslání dotazu včetně předchozího naplnění dat do text[] a poté zpětný příjem odpovědi. Je tam jen jak zavolat a pohlídat dokončení funkce, ale plnění konkrétních dat nikde. Stačil by nějaký konkrétní i jen jednoduchý příklad.

(hw SoC-ARM REV4 100Mbit DF5, ze dne 16.3.2013)

17

SDS umožňuje (v rámci SDS-C) paketu UDP pouze vysílat. Příjem UDP paketů SDS umožňuje také, ale pouze na ně reaguje (tj. vykoná příkaz, např. typicky wrsys pro změnu zvolené sys[] hodnoty). SDS-C nemá funkci pro "příjem" UDP, tedy něco co by bylo podobné jako např. http_get() - a to protože UDP je zcela asynchronní (paket může být poslán do SDS kdykoliv).

Podle toho co je požadavkem, tak je to čtení hodnoty některého sys[] z jednoho SDS na druhém SDS. Pro tento úkol je možné použít http_get(), viz příklad (na stránce dole - get_sys):
http://wiki.merenienergie.cz/index.php/SDSC_variable_control

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

18

Tedy dobrá, ale trochu mě zmátlo, že je v popisu k UDP popisován i samotný dotaz.
I tak se mi ale bohužel wrsys nějak nepodařilo odeslat, respektive asi někde v plnění text[] dělám chybu a tím, že protistrana nijak neodpoví, pokud paket není přesně ten správný, tak ani nevím kde bych mohl mít chybu.
Prosím, bylo by možné uvést krátký příklad programu s naplněním text[] třeba právě pro wrsys (včetně zpracování hesla)?

Ano, řešení přes http_get() je také jistým řešením...

19

Lze poslat UDP pomocí SDS-C, na vlastní PC, kde by byl spuštěn Wireshark, a zkontrolovat obsah paketu ?