chci přes SDS Macro/BIG rozběhnout měření teplot v jednotlivých místnostech a halách na nově stavěném objektu firmy a řeším dilema, jak roztáhnout kabeláž na 1-wire sběrnici. Z rozvaděče umístěného cca uprostřed objektu potřebuji vést kabel na jednu stranu do kanceláří, kde bude na této větvi cca 7 teplotních senzorů (délka cca 60-80m, z toho cca 2/3 délky je souběh v parapetním žlabu s počítačovou sítí a 230V napájením zásuvek v těch kancelářích ) a pak na opačnou stranu na halu, kde bude cca 5 čidel (délka cca 80-120m). Každá větev se dá natáhnout jako paralelní zapojení čidel s odbočkami cca do 1 metru od kabelu ke každému čidlu. Větev do kanceláří by ideálně byla ještě v polovině rozvětvena na levou a pravou část a na každé z těch částí budou 3, resp. 4 (dohromady tedy těch 7ks). Pročítal jsem si toto fórum a hledal i po netu (např. zde jsem našel nějaké možnosti zapojení včetně doporučovaných délek vedení - http://www.loxone.com/cscz/sluzby-podpora/dokumentace/extensions/1-wire.html ) jaké jsou úskalí takového řešení a jaké omezení mohu očekávat. Sepsal jsem si pár bodů, na které bych rád získal od místních borců odpovědi či rady (uvítám teoretické i praktické ) :
- jakou mohu použít max. délku kabelu na sběrnici, pokud použiji stíněný STP CAT6?
- mohu zapojit více větví (paralelně spojených až u SDS - viz popis výše) čímž ušetřím celkovou délku sběrnice nebo mám raději v rámci natažené kabeláže provést popropojování všech čidel jakoby vše na jedné větvi paralelně? Mám k dispozici 8 žil v tom STP CAT6, takže můžu jedním a tím samým kabelem jít někam do vzdáleného místa a zase zpět (like smyčka)
- někdo tady psal, že doporučuje mezi data a zem zapojit shottkyho diodu - má to význam to tam dávat (důvod je mi jasný, jde mi spíše o praktickou využitelnost), nebo je to spíše "kurvítko" (přeci jenom na tak dlouhém vedení se každý úbytek počítá a shotkyho dioda má v propustném směru nějakých 300mV ztrátu)
- taktéž jsem viděl zapojení, kde je 4k7 na vstupu mezi DQ a Vcc kvůli tomu, že čidla jsou připojena s otevřeným kolektorem... mám tedy chápat to, že SDS má tento pull-up rezistor už samo v sobě na vstupu a netřeba ho tam tedy ještě externě dávat?
- někde jsem dokonce viděl mezi kontakty na čidle blokovací keramické kondenzátory (obdobně jako to má zapojení např. stabilizátor 7805) - zkoušel to někdo, zda to pomůže?
- jaký význam mají ty různé redukce? viz např. http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=549 Je to jen usnadnění montáže nebo to má i nějaký praktický význam, např. kvůli odolnosti proti rušení?
- co SDS BIG (http://wiki.merenienergie.cz/index.php/SDS-BIG) - má smysl čekat na něj (mj. nevím co si představit pod datem uvedení na trh začátek 2015 )? Dočetl jsem se, že má mít mnohem odolnější 1-wire sběrnici díky vlastnímu inteligentnímu čipu pro 1-wire, napájenou navíc 5V místo 3V3 u dosavadních SDS zařízení
Omlouvám se za dlouhý příspěvěk, ale mám v hlavě tolik dotazů a zmatku z toho, že jsem rád, když to tady můžu vyklopit mezi odborníky a pevně doufat, že díky vašim radám se mi podaří to zrealizovat co nejkvalitněji. Díky předem za reakce
Chci znát boží myšlenky. Zbytek jsou jen maličkosti.