26

Re: [vyřešeno] více 1-Wire® snímačů - web teplomer

ač jsem nechtěl vzal jsem do ruky osciloskop.... digitální který se mi docela špatně přesvědčuje aby trigroval jev, který není pravidelný, ale něco jsem z toho vykoukal

PunBB bbcode test
PunBB bbcode test

poradí někdo?

Mimo jiné jsem zjistil, že zapojení je takzvané "parazitní" tedy ptám se proč jsou použity 4drátové vodiče, když jsou za potřebí jen dva ?

27 Naposledy upravil: adv (2013-09-19 15:28:55)

Ještě jsem to zkusil stáhnout přímo z paměti přístroje ale není to o moc hezčí obrázek

PunBB bbcode test

Jestli jsem četl dobře, tak ty "podpětí" bych měl eliminovat shottkyho diodama. Nevím co je to zakmitání na té náběžné hraně a už vůbec netuším co způsobí rozdíl mezi tím zda to SDS načte správně nebo ne. Nedokážu zjistit žádný rozdíl. Připojil jsem třeba obyčejnou diodu a na osciloskopu nebyl vidět žádný rozdíl a SDS čidla úplně ztratilo.... nevím ,nemám z toho dobrý pocit.

28 Naposledy upravil: vkalina (2013-09-20 08:48:42)

adv napsal:

ač jsem nechtěl vzal jsem do ruky osciloskop.... digitální který se mi docela špatně přesvědčuje aby trigroval jev, který není pravidelný, ale něco jsem z toho vykoukal

PunBB bbcode test
PunBB bbcode test

poradí někdo?

Mimo jiné jsem zjistil, že zapojení je takzvané "parazitní" tedy ptám se proč jsou použity 4drátové vodiče, když jsou za potřebí jen dva ?

No já myslím, že u SDS jsou zapojeny tři vodiče, 4 jsem nikdy nezapojoval. Zkuste tu jednu společnou zem nepoužít.  Napájení, data zem. Jinak tady je popsáno i časování čidla. To zakmitání před impulzem je evidentně špatně.
http://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/DS18B20.pdf
Docela mě láká zbastlit to na dvoudrátové zapojení. Možná by se to chovalo i líp. Uvidím jestli se budu v zimě nudit

29

S tím zapojením je to trochu divné.
Zem je jasná, ale na DQ naměřím 3,287-3,338V a na Vdd jen nějakých 288mV. Z toho jsem usoudil, že jde o parazitní zapojení po dvou drátech, ale bez toho třetího to evidentně nefunguje.

Vážně netuším co se tam děje.

30

Tak myslím, že vyřešeno.
PunBB bbcode test

Nedalo mi to a několikrát jsem ještě pročítal popis na Wiki, koukal na schema zapojení a dospěl jsem k závěru, že bude asi problém v zapojení. Vytvořil jsem tedy ještě jednou novou propojku z 4p4c konektoru na RJ45 kabeláž a zapojení jsem ověřil na stole u dalšího SDS. Vše fungovalo dle předpokladu. Když jsem tedy vyměnil tento ověřený kus za původní propojku najednou vše funguje. Už jsem tu podobné řešení podobného problému také četl. Evidentně jsem tedy udělal nějakou chybu při zapojení, nebo byl na nějakém konektoru velký přechoďák či nešpatně nakrimpovaný konektor.

Všem děkuji za rady.

31 Naposledy upravil: badla (2015-02-05 01:05:02)

chci přes SDS Macro/BIG rozběhnout měření teplot v jednotlivých místnostech a halách na nově stavěném objektu firmy a řeším dilema, jak roztáhnout kabeláž na 1-wire sběrnici. Z rozvaděče umístěného cca uprostřed objektu potřebuji vést kabel na jednu stranu do kanceláří, kde bude na této větvi cca 7 teplotních senzorů (délka cca 60-80m, z toho cca 2/3 délky je souběh v parapetním žlabu s počítačovou sítí a 230V napájením zásuvek v těch kancelářích sad ) a pak na opačnou stranu na halu, kde bude cca 5 čidel (délka cca 80-120m). Každá větev se dá natáhnout jako paralelní zapojení čidel s odbočkami cca do 1 metru od kabelu ke každému čidlu. Větev do kanceláří by ideálně byla ještě v polovině rozvětvena na levou a pravou část a na každé z těch částí budou 3, resp. 4 (dohromady tedy těch 7ks). Pročítal jsem si toto fórum a hledal i po netu (např. zde jsem našel nějaké možnosti zapojení včetně doporučovaných délek vedení - http://www.loxone.com/cscz/sluzby-podpora/dokumentace/extensions/1-wire.html ) jaké jsou úskalí takového řešení a jaké omezení mohu očekávat. Sepsal jsem si pár bodů, na které bych rád získal od místních borců odpovědi či rady (uvítám teoretické i praktické smile ) :

- jakou mohu použít max. délku kabelu na sběrnici, pokud použiji stíněný STP CAT6?

- mohu zapojit více větví (paralelně spojených až u SDS - viz popis výše) čímž ušetřím celkovou délku sběrnice nebo mám raději v rámci natažené kabeláže provést popropojování všech čidel jakoby vše na jedné větvi paralelně? Mám k dispozici 8 žil v tom STP CAT6, takže můžu jedním a tím samým kabelem jít někam do vzdáleného místa a zase zpět (like smyčka)

- někdo tady psal, že doporučuje mezi data a zem zapojit shottkyho diodu - má to význam to tam dávat (důvod je mi jasný, jde mi spíše o praktickou využitelnost), nebo je to spíše "kurvítko" (přeci jenom na tak dlouhém vedení se každý úbytek počítá a shotkyho dioda má v propustném směru nějakých 300mV ztrátu)

- taktéž jsem viděl zapojení, kde je 4k7 na vstupu mezi DQ a Vcc kvůli tomu, že čidla jsou připojena s otevřeným kolektorem... mám tedy chápat to, že SDS má tento pull-up rezistor už samo v sobě na vstupu a netřeba ho tam tedy ještě externě dávat?

- někde jsem dokonce viděl mezi kontakty na čidle blokovací keramické kondenzátory (obdobně jako to má zapojení např. stabilizátor 7805) - zkoušel to někdo, zda to pomůže?

- jaký význam mají ty různé redukce? viz např. http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=549 Je to jen usnadnění montáže nebo to má i nějaký praktický význam, např. kvůli odolnosti proti rušení?

- co SDS BIG (http://wiki.merenienergie.cz/index.php/SDS-BIG) - má smysl čekat na něj (mj. nevím co si představit pod datem uvedení na trh začátek 2015 wink )? Dočetl jsem se, že má mít mnohem odolnější 1-wire sběrnici díky vlastnímu inteligentnímu čipu pro 1-wire, napájenou navíc 5V místo 3V3 u dosavadních SDS zařízení

Omlouvám se za dlouhý příspěvěk, ale mám v hlavě tolik dotazů a zmatku z toho, že jsem rád, když to tady můžu vyklopit mezi odborníky a pevně doufat, že díky vašim radám se mi podaří to zrealizovat co nejkvalitněji. Díky předem za reakce smile

Chci znát boží myšlenky. Zbytek jsou jen maličkosti.

32 Naposledy upravil: ringojr (2015-02-05 09:34:34)

Já bych nejen z technického ale i z finančního hlediska považoval za vhodnější řešit to samostaným SDS Micro pro každou větev zvlášť. Obzvlášť pokud bude již tažena síť pro PC na kterou se nachají ty SDS přímo zapojit v místě potřeby. Ty větvení sběrnic pro čidla jsou opravdu nevyzpytatelné :-)

33

ringojr napsal:

Já bych nejen z technického ale i z finančního hlediska považoval za vhodnější řešit to samostaným SDS Micro pro každou větev zvlášť. Obzvlášť pokud bude již tažena síť pro PC na kterou se nachají ty SDS přímo zapojit v místě potřeby. Ty větvení sběrnic pro čidla jsou opravdu nevyzpytatelné :-)

- vice SDS bohuzel neni mozne, protoze to delam pro jednoho zakaznika a tomu se zalibil ten novy soft na Androida a chce to mit vse pohromade viditelne pres telefon na jedne obrazovce
- cenove to urcite nevyjde levneji, protoze bych musel kopit minimalne 3 (spise 4)ks SDS Micro... a to nemluvim o 3x vyssi spotrebe (kazdych 10W celorocniho provozu jakehokoliv zarizeni znamena 500,- Kc za spotrebovanou el.energii)
- navic strukturka je tahana do zasuvek pro pocitace, neni tam dostatek prostupovych der, aby se tam natahaly dalsi kabelaze separatne jen pro mereni teploty (nemluve o cene za takove mnozstvi kabelu). Ma to byt na velmi profesionalni urovni, takze ani nejake odbocovani pres switche v mistnostech nepripada v uvahu

34

Určitě bych nedoporučoval jakkoliv větvit 1w sběrnici. Pro čidla je lepší být 100m daleko, ale všechny v jedné smyčce. Pokud se bude vedení větvit nebo dokonce zapojíte vedení do vhězdy, je na 90% jisté, že to nebude fungovat. Je to ověřeno mnoha zapojeními. Stačí už nějaké 3 větve po 15m a nejde pak ani jedna.

Odpory, diody, kondenzátory jsem já osobně nikde nezapojoval. Ale možná v některých situacích to může pomoci.

V případu, který popisujete je opravdu nejlepší zapojit dvě micra. Za nějakých 1200kč navíc ušetříte spoustu metrů kabelu. Modul položit někde na začátek větve kde bude PC síť, odtud natáhnout kabel k 7 resp 5 čidlům. Napájení obou modulů by šlo pořešit jedním zdrojem někde uprostřed a protažením napětí přes některý kabel. Největší strach bych měl z rušení od 230v kabelu ve žlabu.

35

Asi jsem vyjimka, ale ja mam několik větví s celkovou délkou cca 200 m a nemám problém. Dokonce mám i kus na dvoudrátu ze sériového portu vše funguje již několik let. Jenom je důležité pro to větvení požít kvalitní systém. Já používám Crone pásky a Systimax.

36

Tak to koukám...

37

dekuji za reakce, jeste bych pozadal zrejme nekoho od vyvojaru SDS odpovedi na tyto otazky:

badla napsal:

- jaký význam mají ty různé redukce? viz např. http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=549 Je to jen usnadnění montáže nebo to má i nějaký praktický význam, např. kvůli odolnosti proti rušení?

- co SDS BIG (http://wiki.merenienergie.cz/index.php/SDS-BIG) - má smysl čekat na něj (mj. nevím co si představit pod datem uvedení na trh začátek 2015 wink )? Dočetl jsem se, že má mít mnohem odolnější 1-wire sběrnici díky vlastnímu inteligentnímu čipu pro 1-wire, napájenou navíc 5V místo 3V3 u dosavadních SDS zařízení

natahnu to asi nakonec jako jednu vetev, ktera se bude v nekterych castech stejnym mistem vracet tam a zpet a po optimalizaci by celkova delka mela byt cca 150-170m .. predpokladam, ze vetvenim se nemysli, ze cidlo bude napojeno na kabel vetsinou cca 30-50cm od mista spoje.

38

Ještě mě napadla možnost použít Macro. Tam jsou dvě sběrnice pro 1w. Jedna by šla vlevo, druhá vpravo. V administraci to pak ukazuje obsazené teplotní čidla např.1-9 a 17-22. Na androidu se dají tyto teploty naskládat na úvodní obrazovku.

Ohledně redukcí nevím nic. SDS BIG je stále ve stádiu vývoje. Už jsou njké testocí kousky, ale ještě zabere njký čas vyladění fw atd. Pro podrobné informace musíte kontaktovat p.Prejdu http://www.merenienergie.cz/kontakty

Ty 30-50cm by něměly dělat problém. Čím kratší tím lépe.

39

j@m napsal:

Ještě mě napadla možnost použít Macro. Tam jsou dvě sběrnice pro 1w. Jedna by šla vlevo, druhá vpravo. V administraci to pak ukazuje obsazené teplotní čidla např.1-9 a 17-22. Na androidu se dají tyto teploty naskládat na úvodní obrazovku

to je super napad !!! smile
a jsou ty sbernice opravdu oddelene a samosatne napajene? neni to nahodou vnitrne jedna a ta sama, jen vytazena ven dvema ruznymi konektory? Pokud jsou kazda samostatne - je mezi nimi nejaky kvalitativni rozdil (napr. proto, ze by se na tu "lepsi" pripojila vetev s delsim vedenim ci vice cidly)?

40

Určitě jsou oddělené. Rozdíl mezi nimi není.