1

Téma: Rozšíření počtu výstupů přes 1-Wire

Dobrý den,

Hledám vhodné zařízení k regulaci primárně kotelny plus pár věcí. U SDS mi tak nějak vadí omezené množství výstupů. Na každý třícestný ventil jsou to dvě relátka, + tři čerpadla + vypínání boileru a jsem hravě za číslicí 6.

Jak dodat dalších pár relátek. Jaké jsou možnosti?

Našel jsem relátkový board na 1-wire, jen si nejsem jist, jestli se tyto věci dají rozumě adresovat pres SDS-C. Zatím co čtu to vypadá, že 1-Wire u SDS je snad read only.
http://www.denkovi.com/1-wire-eight-channel-relay-board-for-home-automation

Díky za nápady

2 Naposledy upravil: vkalina (2014-06-27 18:39:31)

Re: Rozšíření počtu výstupů přes 1-Wire

Já jsem u své kotelny použil SDS-Micro s PWM regulací pro servo. Dvě relátka pro dvě čerpadla a čerpadlo pro boiler jsem nastavil jako logickou funkci z těch dvou. Další deskou IO6 pak ovládám solár. Vždycky se to dá řešit. Navíc z jedné desky můžeš řídit relátka i v jiných deskách. Stačí ti tedy jedna deska na řízení a ty další použiješ už jenoum jako rozhraní. Kouzlo Ethernetu.

3

Díky za info. Já jsem teprve v začátcích. Předěláváme na chatě kotelnu (asi bude atmos na pelety) a chtěl jsem hlavně, by se to mohlo zapnout po netu. Atmosácké řešení se mi vůbec nelíbí (už kvůli ceně). Tak hledám a počítám. S programováním čehokoli nemám problém, ale které z těch pohonů jak ovládat, to už jde mimo mě, to jsem nikdy ani neviděl.
Proštudoval jsem to tu skoro celé a koukal jsem, jak to máš udělané, pěkná práce.
Vůbec mě nenapadlo, že druhé zařízení může jenom načítat povely z prvního, to je velmi dobrý podnět, díky... V tom případě by jakékoliv rozšíření nečinilo žádný problém.
Napadá mě spousta dalších plus. Kdyby jedna deska vypadla, může druhá alespň odeslat varování atp. Líbí se mi to čím dál víc. Zkusim nasimulovat něco v debuggeru a pak si nějaký HW na hraní koupím smile
Apropó, mohl by jsi nastínit detaily řízení atmosáckého kotle (koukal jsem, že tam nějaký máš). Jde mi o to, co ještě ovládá kotel a co už SDS.
Já to asi vidím tak, že kotlový okruh nechám na atmosu (tam by měl stačit nějaký jejich stupidní modul) a z SDS budu kotel jen vypínat a zapínat. Plus by SDS rozhodovalo, kde se bude topit (např, potřebuju-li vyhřát barák před příjezdem, nemusím ještě nutně topit do boileru ani do aku, páč v zimě to dokáže být pěkně promrzlé.

Uff, sem se nějak rozepsal. Omlouvám se za ty plky a moc díky za info.

4

Celé to řídí SDSko. Jak Cerpadla, servo, tak boiler. Z Atmosu je tam jen termostat od ventilatoru. Jejich regulace je k tomu kotli nevhodna. Maj to postaveny na ekvitermu a mě je jedno jak je venku. Potřebuju stabilni teplotu doma. Podle venkovni teploty ridim pouze teplotu vody do radiatoru, ale primarne to je rizene podle pokojove teploty +/- 0,5°C

5

To už jsem slyšel víckrát a té atmos regulaci. A mě je taky fuk jak je venku smile Kor, když není objekt trvale obýván.
No, bude to boj smile
Díky

6

Regulátor, který používá atmos samozřejmě umožňuje řízení dle teploty prostoru jak s ekvitermně řízenou teplotou otopné vody, tak na konstantní teplotu otopné vody bez venkovního čidla. Dokonce umožňuje pracovat i se dvěma údaji o venkovní teplotě (např. severní/jižní křídlo objektu, topný okruh může být řízen dle jednoho z čidel, nebo dle střední teploty z obou čidel), případně je možné vzdáleně přepínat provozní režimy (libovolný gsm + switchování čtyř stavů přes volitelný vstup - standby/komfort/útlum/dle programu). Prostě je to předprogramované, odzkoušené řešení pro koncové uživatele, kteří si nic sami naprogramovat neumí/nemohou, stačí jej parametrizovat. Cena hraje samozřejmě velkou roli (to je fér), ale říci/napsat, že je ten regulátor nevhodný bych si netroufl a, bez urážky, bez vysvětlení proč mi to fér nepřijde. Neberu to osobně a ani Vy to tak prosím neberte, chtěl jsem to jen korigovat v obecné rovině. Trochu se okolo kotlů i tohoto typu regulátoru motám a prostě jsem to nemohl/nechtěl nechat bez reakce. Moje motání vůbec nesouvisí s atmosem, jen používáme stejný regulátor. Jinak se přidávám k pochvale, co jste (vkalina) do sds dokázal nacpat a jak moduly využíváte je inspirací jistě nejen pro mne (to je taky fér říct). Díky za pochopení.

7

V pohodě, jak jsem psal, jsem v oboru zelenáč, zatím ve stavu prohledávání internetu. Neřekl jsem že je atmos nevhodný smile Jen jsem zatím nenašel pořádnou dokumentaci, takže nevím, jak moc je to zařízení ovlivnitelné. Všechny informace co mám jsou jedna paní povídala plus to co najdu na internetu, což je to samé. Najít člověka, který by s tím měl zkušenosti a dalo se z něj něco dostat je dost problém :0) Navíc, prý (ta jedna paní) to může nstavovat jen jejich technik, by člověk nepozbil záruku, což není moc flexibilní, zvlášť pro výkendové využití.
Z toho pohledu, že do té regulace nevidím jsem si říkal, že řízení kotlového okruhu nechám na kotli a ten zbytek pohlídám  něčím jiným. A udržet na zpátečce požadovanou teplotu by po měsíci testování snad nemusel být zas až tak velký problém, kdyby to kotel bez přídavných prvků nezvládl.
Plus bych byl schopen ovlivnit kam se topí. Jak jsem již psal, chci přijet na promrzlou chalupu, tak ve čtvrtek zapnu kotel, ale kvůli tomu se mi už ve čtvrtek nemusí ohřívat např. boiler. Kor když dojíždím v pátek večer a většinou spadnu do postele, takže boiler má čas do soboty do rána.
Navíc to bude běhat bez dozoru, z čehož mám poněkud obavy, takže další požadavek je zálohování (zdvojení) systému a zpětná vazba. t.j. Rád bych věděl, co se v kotelně, potažmo baráku děje.
No a nakonec, není tu příliš stabilní GSM od žádného moperátora, takže by to chtělo anténu na střeše. Signál chytám asi přes dva odrazy nebo co. Zato na anténu od internetu vidím přímu, takže s ním jsem nikdy problémy neměl.
To znamená koupit něco (sds), co mi ovládne tu regulaci.... a když už mám to sds, co umí všechno, tak na co pak tu regulaci? smile
No, je to dilema...
Jestli se v tom pohybujete, v9te kde naj9t podrobnou dokumentaci k té atmos regulaci, případně dalším atmos prvkům (hořáky, kotle, moduly AD02, atp) ? Zatím se mi to jeví jako tajné.

Tolik má polemika, ale nezatracuji žádné řešení ... (líbí se mi třeba arduino, jen si zase nejsem jist, jak to může být sploehlivé. Ale ztrojit systém by bylo skoro zadarmo)

8 Naposledy upravil: vkalina (2014-06-28 10:34:28)

Možná jsem to napsal trochu s nadsázkou, ale problém většiny regulací spočívá v tom, že je málokdo dokáže správně naistalovat a dát si tu práci s jejich odladěním. Pokud se okolo toho motáte, tak víte, že montáží to nikdy skončit nesmí. Je potřeba se k tomu několikrát vrátit a doladit. Mě osobně přijde, že tento typ regulátoru je vhodný spíše pro oběkty s velkou tepelnou setrvačností a u staveb s radiátorovým vytápěním ne úplně dokonale odizolované je jejich implementace dosti problematická. To je taky důvod, proč jsem šel vlastní cestou. Navíc řešení od Atmosu neřeší sledování stavu topné soustavy. Mimocmochodem s dvěma relátky za pár korun se dá udělat u takovéhoto typu topení víc parády, než s překombinovanou regulací. Většinou to totiž skončí tím, že si uživatel koupí mega regulaci a nakonec si přepne servo do manuáního provozu a chodí kroutit třícesťákem do kotelny. Ale myslím, že tato diskuse patří spíš na http://www.tzb-info.cz/ a zařízení SDS jsou natolik univerzální a mají takový potenciál, že se to leckomu  při jejich ceně nemusí moc zamlouvat. Kreativní člověk na tom dokáže prakticky za pár korun postavit cokoli. Chtělo by to jenom trochu víc zapracovat na dokumentaci, aby to bylo alespoň trochu přehledné, ale z vlastní skušenosti vím, že už to není taková zábava jako vymýšlet nové funkce a produkty.

9

PS: Pokud potřebujete nasměrovat, případně navrhnout nějaké řešení. Založte téma na http://forum.tzb-info.cz/diskusni-a-poradenske-forum a já se Vám tak k tomu pokusím něco napsat ať se neustále neopakuji do emailu a navíc se tak k tomu můžou vyjádřit i jiní a nebudeme se tu zabývat věcmi které sem nepatří.

10

To je právě ten problém, celý systím je dynamický a bude potřebovat odladit. A tahat na chalupu pár výkendů technika od Atmosu si moc nedokážu představit. Dám do srozumitelné formy požadavky a přesunu se na tzb. Díky za reakce.

11

TO Sweaterman: atmos má podrobnou dokumentaci k ACD02 volně na webu, viz zde. Regulátor je postaven na tom, že nakonfigurujete menu Hydraulika (de fakto definice vstupů a výstupů) a regulátor otevře příslušné úrovně pro parametrizaci (menu zdroj tepla, menu systém, menu pro topný okruh apod.) Atmos uvádí několik připravených schémat - pokud tato budou dodržena (hydraulické zapojení), pak není sebemenší problém. Použití typizovaných hydraulických schémat je u těchto typů předpřipravených regulátorů obvyklé (viz např. Siemens RVS a jejich bloková schémata). Pokud se do schémat nevejdete, je vhodné využít a naprogramovat obecné PLC, nicméně dle mého názoru je to o dostatku zkušeností (PID bloky, bezpečnostní smyčky, jistota že plc neselže apod.) Inspirací jak na to může být např. tato kniha. Regulátory jako je ACD02 či RVS jsou řekněme dražší, ale jsou to odladěná a velice spolehlivá zařízení právě pro topenářské účely (slovo dražší je otázkou, kdyby Vám to měl programovat nějaký technik MaR na vhodném PLC, bude univerzální ACD či RVS vycházet cenově velice rozumně). Nicméně dogma to není, pokud programujete, směle do toho. Když si pohlídáte bezpečnost - zejména z hlediska tlaku a max.teploty - pak se není čeho bát (když, tak bude maximálně zima a vyřešíte to po příjezdu do objektu). Jinak co se týče diskuse - jasně že na tzb-info.cz je víc odborníků na výrobu a distribuci tepla, ale z hlediska programování plc už to tak horké nebude. Koncepci hydrauliky doporučuji diskutovat tam, případné programování zde (alespoň bude fórum aktivní). Kdyby to adminům vadilo, jistě by se již ozvali ...

12

Vzhledem k tomu, že se teprve rozkoukává ho TZBčko třeba nasměruje úplně jiným směrem, než je peletkový kotel. Osobně bych to řešil úplně jiným způsobem, ale tohle právě patří tam. Až bude vědět co chce, pak může řešit regulaci.

13

to: Milan.Simunek: musím se omluvit Atmosu, neb jsem asi blbej nebo slepej, ale ten link k te regulaci jsem vazne nenasel, a ze jsem ty stranky prolezl nekolikrat. Diky za nej.

to vkalina: Obávám se, že jiným směrem to asi nepůjde, viz příspěvek na tzb, kde jsem rozepsal důvody. Ale třeba existuje něco, o čem ještě nevím smile

Teď študuju ACD, kde jsou jaké hranice systémů. Ozvu se až skončím, jak je to s výsledkem. Díky

Vlákno přesměrováno na TZB: http://forum.tzb-info.cz/128969-vymena-kotle-na-tp-a-jeho-regulace-pro-rekreacni-objekt?idtext=1#text1