1

Téma: Měření napětí FVE pole

Dobrý den,
chci měřit napětí a proud dvou  FVE polí, problém je v tom že SDS umí měřit jen do 30V, lze objednat upravené SDS tak aby umělo měřit DC napětí do 150V ? Případně co mám udělat abych mohl měřit takto vysoké napětí na SDS ?

Dále potřebuji měřit k napětí i proud a z toho vypočítávat aktuální výkon, je nějaká lepší varianta než amploc ? - idelální by byl S0 DC elektroměr, ale to jsem nikde na netu nenašel.

Lze to udělat tak abych měřil 2x napětí a 2x proud na jedné desce SDS Micro light2 E ?

Díky za rady.

2

Re: Měření napětí FVE pole

Upravit rozsah měření lze externím HW; nejsnadněji připojením sériového rezistoru, čímž se "zvenku" zvýši hodnota odporu v děliči uvnitř SDS - viz schéma na WiKi. Samozřejmě pro takto vysoká napětí je potřeba dodržet izolační vzdálenosti, a i ten přídavný rezistor, který má zvýšit celkový odpor děliče, je vhodnější složit z několika kusů do série.

DC elektroměr není nic jiného, než zařízení se dvěma A/D vstupy (pro napětí a proud), a tím pádem to samé dokážete udělat i pomocí zařízení SDS.

Pro SDS "první řady":

Návod je zde: http://wiki.merenienergie.cz/index.php/Analogov%C3%BD_vstup

Samozřejmě pozor na to, že měření využívá jako nulový referenční bod svorku GND (která je spojena s GND zdroje). Naštěstí Ethernetový výstup na SDS je galvanicky izolován (zkoušen na 1.5kV), takže při správném návrhu celého zařízení by problém být neměl.

Tyto SDS mají čtyři vstupy, otázkou je, jestli bude stačit rozsah.
Pokud ne, budete potřebovat SDS "druhé řady", které mají rozsah (přesnost) A/D převodu zvýšenou (viz např. http://wiki.merenienergie.cz/index.php/SDS-BIG )

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

Děkuji za odpověď,

bohužel jsem asi slepý, nikde jsem nenašel jaký odpor mám tedy použít pro měření do těch 150V a také ať hledám jak hledám nikde na Vašem shopu jsem nenašel to SDS big - takže netuším jak je to s ním cenově.

Dále bych se chtěl zeptat jestli lze na jedné desce vyčítat napětí, na druhé proud a zároveň na jedné z nich provádět výpočet výkonu - prostě jestli spolu budou umět komunikovat - abych řekl pravdu programovat neumím, takže to bude asi docela boj jestli to ty desky neumí už normálně v základu.

Děkuji za doplňující informace

4

Snažím se vypočítat ten odpor, ale nějak se mi to nedaří, nemohl by mi někdo zkušenější poradit jaký odpor mám doplnit abych měl rozsah měření do těch 150V ?

5

Pro technomagg-

Podle Vašich příspěvků je zřejmé, že nejste z oboru. Ono těch 150V už vůbec není bezpečné napětí,
i když spočítáte předřazený odpor, budete muset vzhledem k tolerancím použitých odporů celý dělič
nacejchovat ( doladit- možná změnou odporu nebo změnou konstanty ve výpočtu), což asi sám stejně nezvládnete-
samozřejmě záleží na tom, jakou požadujete přesnost.
Mohu-li Vám jako bývalý metrolog poradit, spojte se s někým, kdo o tom něco ví a má potřebné vybavení.
Jinak při Vašich zkušenostech můžete udělat víc škody než užitku, nejen na zařízení, ale případně i na zdraví.
Tady už jde opravdu o kejhák, pokud děláte něco, o čem nic nevíte.

6

Připojovat napětí větší než 24Vac / 50Vdc k jakémukoliv výrobku vyžaduje nejen patřicné vzdělání, ale i zkušenosti a dodržení nejen předpisů, ale i zásad bezpečnosti.

Připojit vyšší napětí, přes rezistivní dělič, k SDS samozřejmě lze - pokud se to provede správně, bezpečně a pokud to provede patřičně vyškolená osoba (oprávnění atd.).

Základní chyby:
- rozsah A/D převodu na SDS (první produktové řady) má omezený počet kvantizačních kroků, proto platí, že čím větší rozsah chcete měřit, tím hrubší bude krok měření (toto lze řešit použitím SDS druhé produktové řady)
- chybou bývá nedodržení izolačních vzdáleností (přeskok napětí = poškození SDS, ohrožení zdraví)
- chybou bývá špatná (nebezpečná) konstrukce děliče (jediný rezistor, dělič bez ochrany)

Jak správně zapojit dělič:
Poté, co spočítáte správnou hodnotu předřadného sériového rezistoru (viz příklady na WiKi), bude potřeba tento rezistor složit z více rezistorů, které se zapojí zasebou. Dosáhne se toho, že na každém z nich bude menší úbytek napětí, a navíc, pokud by se jeden z nich prorazil, stále tam zůstávají ostatní v sérii.
Pokud by se použil jediný sériový rezistor, je zde velké riziko jeho poškození, které pak přivedé plné napětí na vstupní svorky SDS (např. těch 150V), a tím dojde ke zničení SDS a zejména k ohrožení zdraví obsluhy.

Dále, při takto velkých napětích, je typicky potřeba doplnit přepěťovou ochranu (transil, varistor).
Dále, z hlediska bezpečnosti obsluhy, je žádoucí před tento dělič zapojit bezpečný odpojovač (vypínač).

Další obecnou radou, ohledně připojování měřeného napětí k SDS: uvnitř SDS jsou všechny nulové body (GND) navzájem propojeny. Pokud chcete měřit např. napětí na jednotlivých řetězcech solárních panelů, nebo např. na za-sebou zapojených článcích baterie (atd.), pak je potřeba si uvědomit, že všech X analogových vstupů SDS má společný referenční bod (galvanicky spojený).
Nejedná se o X nezávislých diferenciálních měřících vstupů !
Navíc, nulová reference (GND) pro analogové vstupy je přímo propojena s nulovým vodičem (GND) napájení zařízení SDS - pozor na zemní smyčky (může to zničit zařízení, nebo významně ovlivnit měření) !

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !