1

Téma: Solární ohřev vytvoření programu

Dobrý den,
je mezi vámi prosím někdo, kdo by byl ochotný pro mě na míru napsat program pro ovládání a sledování solárního ohřevu? Kamarád, který mi v minulosti pomáhal bohužel nemá čas.
Mám jakousi představu, kterou bych předal a na ní bych potřeboval napasovat prográmek, který by ovládal čerpadlo a elektrický třícestný ventil pro přepínání ohřevu mezi dvěma nádobami. A možnost sledování parametrů (teplot) pro další možné úpravy a pro  odladění.
Je li někdo, kdo by mi pomohl budu strašně rád a vynaložený čas samozřejmě vykompenzuji.
Děkuji

2

Re: Solární ohřev vytvoření programu

No když se podívám do svého návodu k SRS3 co mě reguluje moje solární čerpadlo, tak to stačí jen splnit ty podmínky co jsou na straně 27 ve sloupci 9.  Plus ty rozdíly teplot. Ta čidla chcete používat PT1000, nebo ty DS1820?
Rozhodně bych vycházel z podobných výpisu. To finální nastavení si pak m-ůžete klidně řešit skrze sys140-sys149 v ipadresa/control

nějaké ukázky kódu zde: http://forum.merenienergie.cz//viewtopic.php?id=552

3

Dobry. Den,
Mam doma jiz jedmo sdsko mikro pro mereni energii, teplot a vlhkosti. Protoze se mi ten system libi a prijde mi i cenove dostupny a spolehlivy, tak me napadlo to vyuzit pro solarni ohrev. Jednotka kterou ktomu dodavaji ma pry nekolik nedostatku, ktere bych rad vyresil programem na miru.

Ma predstava je nasledujici:
Protoze disponuji dvema zasobniky (bojler s topnou smickou 160litru a Aku nadrz 500 litru taktez s topnym hadem) tak potrebuji efektivne prepinat a vyuzivat energii pro oba zasobniky.
Za idealnich podminek budou obe natopene a neni prakticky co resit, ale jde mi o mene slunecny dny v obdobi jaro, podzim, kdy uz je slunce malo a na ohrev TUV na 65 stupnu nemusi plne stacit. Na topeni na 40 jeste ano.

Ten program mi musi zajistit, ze kdyz slunecni vykon nebude stacit na ohrev TUV, tak nahreje alespon Aku, aby odlehcil tepelnemu cerpadlu.

Pouzil bych klasicky Dalas cidla
Na solary na jednu i druhou nadrz a treba na snimani teploty venku.
Ovladala by se dve rele. Jedno na pohon cerpadla a druhe pro prepinani tricestneho ventilu.

Samozrejmosti musi byt nejaky nouzovy rezim dovolena, aby se system neprehral.

Je to takto srozumitelne a naprogramovatelne?

Dekuji

4

Taková technická, proč ohříváte TUV na 65 stupňu? U mě například řeší nedostatek solárního ohřevu plynový kotel, který je nastaven termostatem v čase 17-21hod na teplotu 50stupňu.
Osobně bych u podobného systému nahřál první TUV na asi 50stupňu a pak přepnul na AKU, pro maximální tepelný zisk v přechodném období. Můžete si udělat i položku pro letní provoz kdy se bude nahřívat prioritně na vyšší teploty jen TUV.
SDS to určitě vyřeší, jen to chce splnit ty podmínky.

U mě udělá tepelný spád průměrně asi 4 stupně za 17 hodin (než se začne zase nahřívat), mám čidlo v bojléru v horních 70L z 300L. Mám i čidlo přiložené k trubce u jednotky soláru u čerpadla a tam dosahují teploty i 85-90 stupňu. V kolektoru bude o něco více, nevím jak by se tam chovalo DS1820.
Hodnoty z čidel ženu do databáze na webu každých 15minut a nechám si udělat grafy.

5

Vyssi teplotu TUV protoze mam pouze 160 litru bojler a pro ctyrclenou rodunu je to tak tak. Ta podminka nocniho dohrevu se mi libi.
Neznam jina cidla pro sds, tak nerozumim te poznamce. Aku nadrz v sobe ma take sneka, ktery muze vodu vstupujici do bojleru predehrat. V podstate kdyz bude dostatek slunce, tak staci nahrat aku na > 75 stupnu a bojlerem uz protece, nebo do bojleru poustet pri splneni podminky, ze je AKU nabita.
Co myslite?

6

Zdravim...

Z cidel 18B20 bych nemel obavy na ovladani solaru,teda pokud ta teplota nevyleti pres 120 °C. Což za normalnich podminek se nestane.Osobne pouzivam a vse je ok.

7 Naposledy upravil: vkalina (2015-07-08 22:14:10)

Máte na mysli něco takového ?
http://ksystems.cz/Kotelna/

8

Jo jo, to vypadá perfektně. Po monitoring skvělé. Akorát mám místo kotle tepelné čerpadlo smile

9

Také by se mě líbil nějaký takový monitoring s grafama, ale programování je pro mě španělská vesnice. Na druhou stranu, si zas po elektronický stránce udělám vše co potřebuju . . . Kolik by stálo udělat podobnej SW ?

Sds Macro

10

Zkuste se na (program pro SDS za úplatu) zeptat tady: http://www.vati.cz/eshop/  (nabídka "automatizace na míru" uprostřed úvodní stránky).

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

11

Mužů zde zveřejnit vnitřní program SDSka jak pro solar, tak pro akumulaci, ale s webovym rozhraním je to trochu složitější, je k tomu zapotřebí server s databázi, na grafy potřebujete data a ty do SDSka v takovém množství neulozite. U mě to dělá 100MB ročně při pěti minutovém intervalu ukládání.
Nicméně pokud je zájem, tak na to založim sólo vlákno. To s akumulačním vytápěním už je nepřehledné

12

Pokud chcete jen monitoring a grafy a jste zběhlejší v "kancelářské práci"  tak se to dá řešit i MS Excelem (nemusíte nic programovat v SDS), kdy jednoduchým makrem načítáte pomocí GET hodnoty ze SDS, ukládáte na jeden list řádek po řádku a pak si již můžete vytvářet grafy jaké je libo. Nevýhodou je že musí bežet PC.
Vyšší level je pak využít domácí NAS - konkrétně v mém případě Synology DS213J,  odkliknou spuštěni SQL serveru, klikáním tam vytvořit databázi a pomocí nekolikařádkového scriptu potom načítat data přímo do databáze bez asistence PC. A tuto databázi si potom přilinkujete opět do Excelu či MS Accessu (nebo kaskádně) a tam pak už nad daty můžete kouzlit jak libo.

13

Není to drbání levou nohou za pravým uchem (PC nebo NAS + excel)?
Stacil by snad hosting zdarma (třeba wz.cz) a ládovat do do DB, z DB si následně ty data vytáhne. Já vytahuji grafy za 1,7,14 a 31dní. U větších časových rozestupů už narážím na nepřehledné křivky, které jsou moc napěchované blízko sobě (konkrétně u teplot).
Záleží co chce a jak chce řešit práci s daty.

14

Mě se primárně jedná o vychytanej a odladěnej prográmek na maximální využití solární energie. Sledování dat je až na druhém místě.
1x relé čerpadla
1-2x relé trojcestného ventilu.
Primárně nahřát vodu v bojleru a pak v AKU nádrži. Ve dnech s nižší intenzitou slun. energie pak alespoň něco do AKU, abych ušetřil na ohřevu tepelným čerpadlem.

15

Tak tady je ten solar. Dva roky v provozu na SDS IO6

#define SOLAR sys[310]
#define BOILER sys[311]
#define VYMENIK_P1 sys[312]
#define VYMENIK_P2 sys[313]
#define VYMENIK_S1 sys[314]
#define VYMENIK_S2 sys[315]
#define RELE1 sys[231]
#define RELE2 sys[232]
#define RELE3 sys[233]
#define RELE4 sys[234]
#define OPTO1 sys[151]
#define OPTO2 sys[152]
#define OPTO3 sys[153]

var kotel_stav, solar_stav;

init
{
//inicializace - co je zde je provedeno jen jednou po resetu
  echo(sys[5]'-'sys[6]'-'sys[7]' 'sys[8]':'sys[9]':'sys[10]' ''start systemu');
  RELE1 = 0;
  RELE2 = 0;
  kotel_stav = 0;
  solar_stav = 0;
  wait(10000);
  echo(sys[5]'-'sys[6]'-'sys[7]' 'sys[8]':'sys[9]':'sys[10]' ''system je nastartovan');
}

zapni_rele1 //cerpadlo solarniho okruhu zapnuto
{
 RELE1 = 1;
 echo(sys[5]'-'sys[6]'-'sys[7]' 'sys[8]':'sys[9]':'sys[10]' ''cerpadlo solar zapnuto');
 echo(sys[5]'-'sys[6]'-'sys[7]' 'sys[8]':'sys[9]':'sys[10]' ''zahrivam vymenik');
 wait(180000);
}

zapni_rele2 //cerpadlo boileroveho okruhu zapnuto
{
 RELE2 = 1;
 echo(sys[5]'-'sys[6]'-'sys[7]' 'sys[8]':'sys[9]':'sys[10]' ''cerpadlo boiler zapnuto');
 echo(sys[5]'-'sys[6]'-'sys[7]' 'sys[8]':'sys[9]':'sys[10]' ''dobijim boiler ze solaru');

}

vypni_rele1 //cerpadlo solarniho okruhu vypnuto
{
 RELE1 = 0;
 echo(sys[5]'-'sys[6]'-'sys[7]' 'sys[8]':'sys[9]':'sys[10]' ''cerpadlo solar vypnuto');
}

vypni_rele2 //cerpadlo boileroveho okruhu vypnuto
{
 RELE2 = 0;
 echo(sys[5]'-'sys[6]'-'sys[7]' 'sys[8]':'sys[9]':'sys[10]' ''cerpadlo boiler vypnuto');
}

vypni_vse //system odstaven
{
 RELE1 = 0;
 RELE2 = 0;
 echo(sys[5]'-'sys[6]'-'sys[7]' 'sys[8]':'sys[9]':'sys[10]' ''solar odstaven');
}

kotel_topi //nabijeni boileru z kotle
{
 RELE1 = 0;
 RELE2 = 1;
 RELE3 = 1;
 kotel_stav = 1;
 echo(sys[5]'-'sys[6]'-'sys[7]' 'sys[8]':'sys[9]':'sys[10]' ''dobijim boiler z kotle');
}

kotel_netopi //nabijeni boileru z kotle
{
 RELE2 = 0;
 RELE3 = 0;
 kotel_stav = 0 ;
 echo(sys[5]'-'sys[6]'-'sys[7]' 'sys[8]':'sys[9]':'sys[10]' ''vypinam dobijeni z kotle');
}

main
{
 if (SOLAR > BOILER + 1000 && SOLAR > 3000 && RELE1 == 0 && kotel_stav == 0) zapni_rele1();
 if (SOLAR > BOILER + 800 && RELE1 != 0 && RELE2 == 0 && kotel_stav == 0) zapni_rele2();
 if (SOLAR < BOILER + 500 && RELE2 != 0 && kotel_stav == 0) vypni_rele2();
 if (SOLAR < BOILER + 300 && RELE1 != 0 && kotel_stav == 0) vypni_rele1();
 if (SOLAR <= 3000 && RELE1 != 0 && kotel_stav == 0) vypni_vse();
 if (OPTO1 == 0 && SOLAR < 9000 && kotel_stav == 0) kotel_topi();
 if (OPTO1 != 0 && kotel_stav == 1) kotel_netopi();
 if (SOLAR >= 9000 && kotel_stav == 1 && ) kotel_netopi();
}

16

Děkuji

17

Ten program je sice funkční, ale nesplňuje můj požadavek, resp. požadavky.
1. Pro maximální využití energie ze solárních panelů je potřeba, aby byla porovnávána vstupní a výstupní voda solárů a udržována na tepelném spádu cca 3 stupně.
2. Mám dvě nádrže a potřebuji, aby prioritní (BOJLER) byl nabíjen přednostně, resp. bude-li splněna podmínka pro ohřev. a Akumulační nádrž, jako sekundární zásobník.

Celé to řeším jen pro to, že k solárům mám jednotku SR618C6, která má softwarovou chybu, že neumí při nesplněné podmínce 1. přepnout a alespoň nabíjet AKU. Tak myslím že SDS prográmek by to uměl řešit.

Nástin logiky:
Když je výstupní teplota na solárech +8 než teplota v bojleru je čerpadlo sepnuté a nabíjí bojler na max 80 stupňů. Pak relé přepne třícestný ventil a začne nabíjet AKU nádrž, zase když je teplota na výstupu ze soláru +8 než teplota v AKU na max 90 stupňů. (Tohle platí v ideálním případě!!!)
Nejčastěji nastává ale případ, že je krátkodobě slunce pod mrakem, nebo je již pozdní odpolene, nebo podzim, nebo jaro a nelze splnit podmínku 1. (BOJLER nelze nabít na max 80 stupňů a tudíž není prostor pro přepnutí toho třícestného ventilu)
Proto chci napsat takový program, který by uměl tuto nevýhodu eliminovat a dokázal by nabíjet alespoň AKU nádrž, když už je slunce málo a v AKU je o 8 stupňů méně, než na solárech.
Takto bych prakticky vyždímal veškeré sluneční paprsky a nabíjel třeba jen na 40 stupňů.

Pro vysvětlení:
AKU nádrž používám na vytápění a na předehřev TUV.
Ve vrchní části AKU mám výměník, přes která proudí TUV do bojleru, kde je předehřívána.
V zimním období je AKU nabíjena na 45 stupňů tepelným čerpadlem, na jaře, na podzim a v létě soláry.
Jako benefit je ta předehřátá voda, která mi pak šetří náklady na doohřev vody v bojleru.

Doufám, že jsem to popsal dost srozumitelně.... smile

18

Pokud víte co přesně chcete, tak není nic jednoduššího si to upravit. Máte kostru a přidat si tam další podmínky není nic těžkého

19

Pro me ano. Neumim cecko....

20

No to jsem neuměl taky, PHP, SQL a javascript taktéž, ale při troše dobré vůle se to dá zvládnout. Internet je veliký a čekat, že Vám někdo za pár stovek na programuje regulaci na míru je dost naivní představa. Určitě nechodite do práce kvůli tomu, aby Váš zaměstnavatel měl na super káru a dovolenou

21

Zkuste se podívat někam sem:

https://www.google.cz/search?q=zaklady+c

Ono je to o tom, sednou k PC a začít ťukat. Jednoduché věci, složitější . . .

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

22

Díky za tip. Chystám se na to už dva roky, ale nějak se mi nedostává času a klidu. Proto jsem za napsání programu na míru rozhodnutý zaplatit. Je-li někdo z vás ochotný si vyslechnout mé přání a překlopit ho do programu, budu velice rád smile

Děkuji

23

Našel by se tu prosím někdo, kdo by mi program na ohřev dvou nádob byl ochotný napsat?

Děkuji

24

Dobrý den,
poslal jsem Vám zprávu do inboxu zde na diskusním fóru. Příp. pište na michal.sejpka(zavinac)seznam.cz