Ten program je sice funkční, ale nesplňuje můj požadavek, resp. požadavky.
1. Pro maximální využití energie ze solárních panelů je potřeba, aby byla porovnávána vstupní a výstupní voda solárů a udržována na tepelném spádu cca 3 stupně.
2. Mám dvě nádrže a potřebuji, aby prioritní (BOJLER) byl nabíjen přednostně, resp. bude-li splněna podmínka pro ohřev. a Akumulační nádrž, jako sekundární zásobník.
Celé to řeším jen pro to, že k solárům mám jednotku SR618C6, která má softwarovou chybu, že neumí při nesplněné podmínce 1. přepnout a alespoň nabíjet AKU. Tak myslím že SDS prográmek by to uměl řešit.
Nástin logiky:
Když je výstupní teplota na solárech +8 než teplota v bojleru je čerpadlo sepnuté a nabíjí bojler na max 80 stupňů. Pak relé přepne třícestný ventil a začne nabíjet AKU nádrž, zase když je teplota na výstupu ze soláru +8 než teplota v AKU na max 90 stupňů. (Tohle platí v ideálním případě!!!)
Nejčastěji nastává ale případ, že je krátkodobě slunce pod mrakem, nebo je již pozdní odpolene, nebo podzim, nebo jaro a nelze splnit podmínku 1. (BOJLER nelze nabít na max 80 stupňů a tudíž není prostor pro přepnutí toho třícestného ventilu)
Proto chci napsat takový program, který by uměl tuto nevýhodu eliminovat a dokázal by nabíjet alespoň AKU nádrž, když už je slunce málo a v AKU je o 8 stupňů méně, než na solárech.
Takto bych prakticky vyždímal veškeré sluneční paprsky a nabíjel třeba jen na 40 stupňů.
Pro vysvětlení:
AKU nádrž používám na vytápění a na předehřev TUV.
Ve vrchní části AKU mám výměník, přes která proudí TUV do bojleru, kde je předehřívána.
V zimním období je AKU nabíjena na 45 stupňů tepelným čerpadlem, na jaře, na podzim a v létě soláry.
Jako benefit je ta předehřátá voda, která mi pak šetří náklady na doohřev vody v bojleru.
Doufám, že jsem to popsal dost srozumitelně....