1 Naposledy upravil: tjunikov (2015-10-10 18:40:44)

Téma: SNMP a počet impulzů S0

Dobrý den, omlouvám - nejsem si jist, zda to patří přesně sem, nemá to nic s SDS programy, ale je to softwarová záležitost, tak snad ano.
Protože používám aplikaci ZABBIX na monitoring jiných věcí, napadlo mě ji využít též na monitoring hodnot z SDS MICRO přes SNMP. Teploty z čidel mi fungují dobře, ale mám problém s OID ".1.3.6.1.4.1.33283.1.2.9.1.1.3", MIB name "sdsS0impCountT0.3", což by měl být počet impulzů S0 pro vstup 3 (jiný zatím nepoužívám). Stav počítadla ve webovém ovládání SDS je 795233 imulsů, což je 7952,330 m3, ale v Zabbixu mi to ukazuje 795.23 Km3 a více jak 5 míst tam nedostanu i když měním v Zabbixu multiplikátor (násobení konstantou). Skutečně se přes SNMP přenáší jen pětimístná hodnota? Netušíte, jak vyčíst ten stav celý?

Doplněno 18:33:
Tak už jsem našel stav počítadla jako textový řetězec, což by bylo OK, protože ze stavu počítadla malovat grafy nemá moc smysl, ale nemohu nikde najít, jak pomocí SNMP vyčíst aktuální průtok (plyn, voda). SDS ho počítat umí (to je vidět na jeho webu), ale jako SNMP číselnou hodnotu jsem to nenašel - pouze jako text, což je blbé, protože z textových řetězců neumí ZABBIX malovat grafy. Jde nějak vyčíst okamžitý průtok jako číselnou hodnotu a ne jako text ?

2

Re: SNMP a počet impulzů S0

Návod na používání SNMP pro SDS je na WiKi - http://wiki.merenienergie.cz/index.php/SNMP

Seznamy OIDů jsou na WiKi taky: http://wiki.merenienergie.cz/index.php/SNMP_OIDs

Hodnota "sdsS0impCountT0.3" musí ukazovat identické číslo (counter 32bit), jaké je hodnota vnitřního počítadla impulsů.

Nedíváte se náhodou hodnotu "sdsS0translatedUnitT0.3" - ta obsahuje text.

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

3

adamn napsal:

Návod na používání SNMP pro SDS je na WiKi - http://wiki.merenienergie.cz/index.php/SNMP
Seznamy OIDů jsou na WiKi taky: http://wiki.merenienergie.cz/index.php/SNMP_OIDs
Hodnota "sdsS0impCountT0.3" musí ukazovat identické číslo (counter 32bit), jaké je hodnota vnitřního počítadla impulsů.
Nedíváte se náhodou hodnotu "sdsS0translatedUnitT0.3" - ta obsahuje text.

Díky za reakci.  Ten seznam OID jsem samozřejmě studoval, tu hodnotu mám správně, ale ZABBIX z toho vyčte jen 5 číslic, dost možná bude problém v něm. To je ale nakonec jedno - jak píšu v doplnění - ten stav počítadla mi stačí v textové formě (a to tam je v jiném OID), protože malovat graf z hodnoty počítadla nedává moc smysl. Co mi ale vadí, že jsem nenalezl OID pro aktuální (okamžitý) průtok- Tedy hodnotu, kterou si SDS zřejmě počítá s časového údaje mezi impulzy, která se zobrazuje na jeho webovém ovládání (tam jak se ukazuje ten graf).

4

Je to tam, "sdsS0actualEnergyFlow.3".

Pochlubte se - popište jak využíváte své zařízení SDS zde ! Můžete si bezplatně přidat svou reklamu !

5

adamn napsal:

Je to tam, "sdsS0actualEnergyFlow.3".

Ano, to jsem našel. Jenže podobně jako počítadlo impulzů (kde mi to nevadí) je to textová, nikoli číselná hodnota - alespoň ten ZABBIX mi to jinak než text nevyčte (i s jednotkou, např. m3) a tím pádem mi z toho nemaluje grafy - texty umí jen ukládat, grafy maluje jen z číselných hodnot. Potřeboval bych to vyčítat jako číslo, stejně jako to funguje u teplot - tam je to bez problémů. I v tom OID popisu je uvedeno u teplot "Integer" a zde "OctetString".

6

tjunikov napsal:

Dobrý den, omlouvám - nejsem si jist, zda to patří přesně sem, nemá to nic s SDS programy, ale je to softwarová záležitost, tak snad ano.
Protože používám aplikaci ZABBIX na monitoring jiných věcí, napadlo mě ji využít též na monitoring hodnot z SDS MICRO přes SNMP. Teploty z čidel mi fungují dobře, ale mám problém s OID ".1.3.6.1.4.1.33283.1.2.9.1.1.3", MIB name "sdsS0impCountT0.3", což by měl být počet impulzů S0 pro vstup 3 (jiný zatím nepoužívám). Stav počítadla ve webovém ovládání SDS je 795233 imulsů, což je 7952,330 m3, ale v Zabbixu mi to ukazuje 795.23 Km3 a více jak 5 míst tam nedostanu i když měním v Zabbixu multiplikátor (násobení konstantou). Skutečně se přes SNMP přenáší jen pětimístná hodnota? Netušíte, jak vyčíst ten stav celý?

Také používám Zabbix a jde to udělat poměrně elegantně. Jednak nastavte násobitel (u svého plynoměru mám 0.01) a datový typ nastavte na Numeric (float), pak Zabbix načítá hodnoty korektně. Pokud chcete číst jen rozdíly mezi dvěma údaji a ty ukádat do Zabbixu tak položku Store value nastavte na Delta, tím se bude do Zabbixu ukládat jen rozdíl mezi aktuální a poslední hodnotou a lze pak kreslit grafy spotřeby. Sám to takto používám.

7

xmasin napsal:
tjunikov napsal:

Také používám Zabbix a jde to udělat poměrně elegantně. Jednak nastavte násobitel (u svého plynoměru mám 0.01) a datový typ nastavte na Numeric (float), pak Zabbix načítá hodnoty korektně. Pokud chcete číst jen rozdíly mezi dvěma údaji a ty ukádat do Zabbixu tak položku Store value nastavte na Delta, tím se bude do Zabbixu ukládat jen rozdíl mezi aktuální a poslední hodnotou a lze pak kreslit grafy spotřeby. Sám to takto používám.

Dobrý den,
děkuji za odpověď - teď jsem znovu nastavil Zabbix podle vaší rady a hle, ono najednou funguje. Jsem si jist, že jsem předtím, než jsem psal do fóra vyzkoušel všechny možné kombinace násobitele i hodnoty pole a furt to psalo jen pět řádů + kilo (K) u označení M3. Měl jsem více laborovat. Jsem rád, že ještě někdo používá Zabbix a SDS, alespoň je koho se zeptat - já s tím hlavně monitoruji v práci síť. tiskárny, ale nějaké větší zkušenosti nemám. Děkuji za tu informaci o možnosti načítání přírůstků - to jsem nevěděl. Bude se to hodit. Ještě jednou díky a tím považuji svůj dotaz za uzavřený.